Janus-arcok (Délmagyaronline)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.10.25. - "Minden létező szabályt áthágott: tilalmi időben, reflektorfényben, kispuskával fejbe lőtt két gidát."
Egy hónapja e lap hasábjain arról tudósítottunk, hogy Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatója egy domaszéki tanyáról hat társával, hat ismert közéleti emberrel – akiket azért nem sorolok fel, mert most biztosan kínosan éreznék magukat, ha a főkéményseprővel említeném őket egy lapon – háromnapos lovas túrára indult a végtelen alföldi rónákon.

A megyei túrával a természet szeretetének hódoltak a lovasok – köztük Szenkovszky is. Az a Szenkovszky, aki az Első Szeged Lions Klubnak is tagja. Annak a jószolgálati tevékenységet folytató civilszervezetnek, amelynek a jelmondata: szabadság, intelligencia és a nemzet biztonsága. Az oroszlánosok hivatalos színe a bíborvörös és az arany. A bíborvörös a barátok iránti hűséget, az egyén önmagához való hűségét, az ész és a szív, vagyis az ésszerűség és az érzelem egészséges egységét szimbolizálja. Az arany pedig a szándék őszintéségét, a dolgok független és szabad megítélését, a tiszta életet, s azt a nagylelkű gondolkodást jelképezi, amely a szívet és az anyagiakat egyaránt a szükséget szenvedők szolgálatába állítja.

Szenkovszky most mindennek ellentmondva a gyanú szerint gyalázatos módon viselkedett. Minden létező szabályt áthágott: tilalmi időben, reflektorfényben, kispuskával fejbe lőtt két gidát (vadásznyelven: fiatal őzbakot). Szegény igazgató úrnak vagy nem volt 20 ezer forintja, hogy megvegye a hétvégi bulira a vadhúst a boltban, vagy úgy gondolta, neki mindent szabad. Mit neki két gida! Bumm a fejbe! Lehet, hogy már korábban is csinált ilyet: domaszéki tanyájának ruhásszekrényében gyűjtögette a trófeákat a főkéményseprő. Még jó, hogy nem egy használaton kívüli kéményben. Ja, a természet szeretetének hódolt az oroszlános lovag terepjárójával a napraforgótáblában!

Hogy milyen következménye lesz mindennek ebben az országban? Ahol egymást érik az orvvadászok, orvhalászok, orvhorgászok, orvfodrászok, orvkőművesek, orvburkolók, orvpolitikusok, és még sorolhatnám, ki mindenki, aki úgy gondolja – mindent megtehet, feketézhet, kiskapuzhat, szabályt szeghet Janus-arccal. Úgyis tudják a választ. SZABÓ C. SZILÁRD



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.