Bakot lőtt a főkéményseprő? (Délmagyaronline)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.10.25. - Szeged - Orvvadászattal gyanúsítja a domaszéki vadásztársaság és a rendőrség Szenkovszky Istvánt, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatóját, az Első Szeged Lions Klub tagját. A domaszéki fővadász szerint Szenkovszky és egy társa tilalmi időszakban, tiltott helyen, éjjel, reflektorral ejtett el két fiatal őzbakot, megsértve az alapvető vadászati normákat.

Szerda éjjel kacsára mentem az Alföld Golf Club közelében, a tavacskáknál. Tompa durranást hallottam, majd még egyet. Ebből tudtam, kispuskával lőnek a közelben. Már csörgött a telefonom, a környékről hívott valaki, s elmondta: a sötétben áll egy terepjáró, s reflektorfényében orvvadászok lövöldöznek – mondja Juszku István, a domaszéki Széchenyi Zsigmond vadásztársaság fővadásza.

– Utánuk eredtem a sötétben. Kézi reflektorral pásztázták a napraforgótáblát, amibe befordultak a terepjáróval. Itt platócsapódást hallottam. Majd továbbindultak. Egy mellékúton szembetalálkoztam velük: felismertem az autót és a volánnál ülő férfit: Szenkovszky István volt az – tette hozzá a fővadász.

Ismeri a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatóját, az Első Szeged Lions Klub tagját, tudta, hogy a dorozsmai vadásztársaság tagja. Gyakran találkoztak, hiszen tanyája Domaszéken van. Odahajtott, miközben tárcsázta Szalai Zsolt körzeti megbízott rendőrt és Domsik Mihályt, a vadásztársaság elnökét. Kisvártatva ők is az M5-ös autópálya közelében található tanyához érkeztek.
Ekkorra Juszku négykézláb a tanya kerítéséhez kúszott. – Nagy teljesítményű reflektorok világították be az udvart, láttam, két fiatal őzbak kerül ki a terepjáróból. A földre tették a tetemeket. „Látod, érdemes volt kerülni" – hallottam egyiküktől. Elkezdték nyúzni az őzet – meséli a fővadász, aki ekkor visszakúszott autójához, majd a golyóálló mellénybe öltözött rendőrökkel nagy sebességgel beszáguldott az udvarra. Ekkorra már az egyik állatot megnyúzták, kizsigerelték, és félbevágva kifeszítették a rénfára. A rövidesen kiérkező nyombiztosítók ezután átvizsgálták a helyszínt.

Úgy tudjuk: a terepjáróból mintegy 250 lőszer került elő, továbbá számos töltényhüvely. A kormány, a váltókar véres volt. A gépkocsi alvázán napraforgószár-maradványokat találtak. A tanya átkutatása során egy ruhásszekrényből 6 további trófea került elő, őzbaké, dámszarvasé, vaddisznóé – ezek közül négyen semmilyen hatósági jelzés nem szerepel.
Juszku István szerint az orvvadászat bűntettét többszörösen kimerítette a két vadász. Az őzbakra szeptember 30-a óta vadászati tilalom van érvényben. Éjszaka, reflektorral tilos őzre menni (rókára például szabad).
Kisgolyós puskával ölték meg az állatokat, ez is vétségnek számít, hiszen nagyvadat csak nagy golyóval lehet elejteni, hogy ne szenvedjen sokat az állat. A kisebb puska viszont lényegesen halkabb. A vadászok között súlyos etikai vétségnek számít a trófeás vadat fejbe lőni: a két bakkal viszont ez történt.

– Valószínűleg hússzerzés volt a cél, úgy tudom, egy hétvégi bulira készültek. Az a legszomorúbb, hogy ennyi húst a boltban nagyjából 20 ezer forintért lehet megvenni. Ezek a kilőtt, fiatal egyedek ennek több százszorosát érték, hiszen kiváló génállományú, lassan szaporodóképes korba lépő egyedek voltak – fogalmazott Juszku, hozzátéve: nyolc éve fővadásza a társaságnak, azóta nem derült ki hasonló súlyú orvvadászat. Feljelentést tett a rendőrségen.Kerestük tegnap Szenkovszky Istvánt: ebben az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

Mindkét változat elképzelhető?

A dorozsmai vadásztársaság elnöke, Petrov András elmondta: alapszabályuk értelmében csak jogerős ítélet birtokában zárhatók ki a vadászok az egyesületből. Megismerte a másik vadásztársaság és saját vadászai álláspontját is. Szenkovszky és társa, Joó Antal Tibor azt állította: utóbbi őztenyészetéből hozták az állatokat. Petrov „el tudja képzelni az egyik és a másik változatot is".

Kétmilliós kár

„Orvvadászokra bukkantak a szegedi rendőrök szerdán késő este Domaszék külterületén. A gyanú szerint két szegedi férfi a vadászatra vonatkozó szabályokat megszegve két őzbakot ejtett el, melyeket feldolgozás végett egyikük közeli tanyájára szállítottak" – adta hírül tegnap a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, tudatva: a két férfit előállították a Szegedi Rendőrkapitányságra, az elejtett állatokat és a fegyvereket pedig lefoglalták. A két férfi érvényes vadászati és fegyvertartási engedéllyel is rendelkezett, ám idegen területen, ráadásul olyan állatokra vadásztak, melyek jelenleg nem is lőhetők ki. Törvényszegő magatartásukkal mintegy 2 millió forintos kárt okoztak a területileg illetékes vadásztársaságnak, ügyükben lopás bűntett megalapozott gyanúja alapján indult büntetőeljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon. R. TÓTH GÁBOR


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.