A "megszállás" tíz napja (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-10-24 - Eredményesnek minősítette a megérkezésük óta eltelt tíz napot Vadim Holub, a megyénkben állomásozó belügyis egységek sajtószóvivője. Mint újságírók előtt elmondta, az alakulat katonái és a Jaguár kommandós egység a kárpátaljai rendőrökkel szorosan együttműködve sikeresen teljesíti a belügyminiszter által eléjük tűzött feladatot.

Különféle vétségekért 566 személyt állítottak elő, közöttük 22 ittas járművezetőt. Bűncselekmények elkövetésének alapos gyanújával pedig 53 személyt vettek őrizetbe.
Az eredmények sorába tartozik továbbá 41 gramm kábítószer lefoglalása és két illegális afgán menekült lefülelése. A razziák során elkoboztak két lőfegyvert és hat fegyvernek minősülő tárgyat: bokszert, kést, elektromos sokkolót. Részt vettek továbbá két rablás, tizenöt lopás és két autólopás felderítésében. Ugyancsak segédkeztek huszonhárom korábban elkövetett bűncselekmény megoldásában és nyolc körözött bűnöző elfogásában.
A Jaguár kommandós egység eredménylistáján szerepel két csempészési kísérlet meghiúsítása. Az egyik esetben a Tisza közúti határátkelő közelében bukkantak csempészárura. A Mercedes kisteherautó vezetője nem sokkal a határátkelést követően bukott le. A jármű rakterében a vámnyilatkozatban és a kísérőiratokban nem szereplő árucikkeket találtak a rendőrök. A másik alkalommal Magyarországról csempészett közszükségleti cikkekkel megrakott tehergépkocsi akadt horogra.
Jurij Lucenko belügyminiszter legfőbb kifogása a kárpátaljai rendőrök munkájával kapcsolatban az, hogy nem tudják, vagy talán nem is akarják útját állni az illegális fakitermelésnek és -feldolgozásnak. Éppen ezért a belügyi tárca vezetője elsődleges feladatként jelölte meg a fűrésztelepek, erdészetek ellenőrzését.
A belügyisek a vidékünkön nyilvántartott 706 közül 116 fűrésztelepen tartottak szemlét és 41 alkalommal bukkantak törvénytelenségekre. Hat alkalommal találkoztak bűncselekményre utaló jelekkel. Eddig 34 vállalkozót vontak felelősségre.
Az egyik engedély nélkül üzemelő fafeldolgozóra Szolyva közelében leltek rá a rendőrök. Az elkezdett vizsgálat során sikerült kideríteni, hogy a szóban forgó vállalkozás engedély nélkül kitermelt fát dolgozott fel törvénytelen módon. A rendőrök mintegy három és fél köbméter feldolgozásra váró rönkfát foglaltak le a telephelyen. Az illegális üzem tulajdonosa az előzetes vizsgálatok szerint legkevesebb 318 000 hrivnya tiszta haszonra tett szert. Az ügyben büntetőjogi eljárás indult.
A közúti ellenőrzések során félszáz olyan tehergépjármű akadt horogra, melyek engedély nélkül vagy hamis iratokkal szállítottak fát, fűrészárut, építőanyagokat, élelmiszereket és egyéb áruféleséget.
A Beregszászi járásban két illegális fuvarozó gépkocsivezetőt értek tetten. Muzsaly belterületén egy nagybaktai férfi négy köbméter folyami kavicsot szállított kísérőokmányok nélkül. A Kígyóson lebukott negyvenkét éves tehergépkocsi-vezető rakománya pedig ugyanennyi tölgyfa volt. A férfi bemutatott ugyan valamilyen iratokat, de azok valódiságával szemben kétségek merültek fel.
A kárpátaljai rendőrök segítségére érkezett "vendégmunkások" a felsoroltakon kívül tizenkilenc gazdasági bűncselekményt is felderítettek, melyek közül négy a rendkívül súlyos kategóriába sorolható. Két alkalommal hivatalos személy elleni vesztegetési kísérletet hiúsítottak meg.
Górcső alá vették továbbá a kárpátaljai szerencsejáték-ipart és a fémhulladékátvevő-helyeket. Utóbbiak ellenőrzése során 22 telephelyet vizsgáltak át és nyolcnál bukkantak törvénytelenségekre. Hat telephelyet bezárattak és lefoglaltak kilenc tonna fémhulladékot, valamint három gépkocsit.
Az elkobzás sorsára jutott 85 pénznyerő játékautomata. A vizsgált 90 vállalkozás közül tizenkettőnél bukkantak szabálytalanságokra. Két automatákat üzemeltető vállalkozást feljelentettek az adóhatóságnál. Egyikük ügyében már megszületett az elmarasztaló döntés. Adócsalás miatt bírósági úton jártak el a vállalkozással szemben: pénzbírsággal és három játékautomata elkobzásával büntették.
Ez volna a megyében állomásozó belügyis különítmény első tíz munkanapjának rövid, nem teljes összegzése. Mint Vadim Holub elmondta, az egységek folytatják a rájuk bízott feladat teljesítését. Balogh Csaba


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.