A kormány korlátozni fogja az erdőirtást (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-10-27 - Az ukrán Miniszteri Kabinet elfogadta azt a határozatot, mely speciális feltételekhez köti a Kárpátok erdeinek a kivágását. A kormányrendelet 2009. január 1-én lép hatályba.

A Kommerszanty-Ukraina mai számában megjelent cikk szerint a korlátozások elsősorban a kivágott területek nagyságára vonatkoznak. A kezdeményező az Állami Erdőgazdaság nem titkolja, hogy az illetékes határozatot a júliusi nyugat-ukrajnai áradások indokolták.
A rendelet értelmében az eddigi hektáronként 40-50%-os erdőirtást most 30%-ra csökkentenék. A kivágott sáv szélessége pedig nem haladhatja meg az 50m-t.
A teljes erdőirtás csak facsemetékkel való pótlás esetén engedélyezett.
Ez hektáronként 10-15 ezer életképes, min. 1,5 méter magas facsemetét jelent.
Ökológusok szerint egyértelmű, hogy a rendszeres erdőirtás az oka annak, hogy júliusban 24 halálos áldozatot követelő és több milliárdos károkat okozó árvíz keletkezett Nyugat-Ukrajnában. Szerintük a korlátozások nem elegendőek, ők a Kárpátokban folyó barbár erdőirtás beszüntetését és az erdőállomány helyreállításának megkezdését javasolják.
A Podrobnosti.ua internetes hírportál információi szerint Ukrajnában az előző század 60-as éveitől kezdve vágják az erdőket. A Kárpátok az utóbbi 40 évben elveszítette erdőtakarója nagyobb részét, így pedig képtelen visszatartani a nedvességet. Ezt a veszélyt szomszédaink Lengyelország, Románia és Szlovákia már belátták, és szinte teljesen le is állították az erdőirtást a Tátrában és a Kárpátokban.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.