Véget kell vetni az erdő irtásának! (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-11-12 - Az utóbbi években Kárpátalján tömegesen irtották az erdőket, amivel mérhetetlen kárt okoztak a természetnek. Szakértők, tudósok állítják, hogy az utóbbi évek árvizei, földcsuszamlásai az erdőkben folyó rablógazdálkodás eredményei.

Csak az ilosvai járásban 73 fűrésztelep működött, 14-et már bezártak közülük. A fűrésztelepek tulajdonosainak megfelelő engedélyekkel, okmányokkal kell rendelkezni, vállalkozásukat annak rendje és módja szerint állami nyilvántartásba kell venni, rendszeresen fizetni az adót, minden esetben megfelelő okmányokkal igazolni a fűrészáru eredetét, stb. Sok fűrésztelep-tulajdonos azonban igyekszik megkerülni ezeket a szabályokat, a legtöbb esetben az ellenőrök nem találják őket a helyszínen. Kiderült például, hogy egyes fűrésztelepek éjszaka működnek, nappal egy lelket sem lehet találni közelükben.
Kenézpatakon (Csornij Potyik), Vég¬mártonkán (Krajnya Martinka), Nagyá¬b¬rán¬kán (Lokity), Oláhcsertészen (Pid¬hirne), Kisábránkán (Szmologovica) az ellenőrök számos hiányosságot, szabálysértést fedeztek fel, öt fűrésztelepet azonnal bezártak.
Dolhán a rendőrök három faárut szállító tehergépkocsit állítottak meg, vezetőiknél semmilyen fuvarokmány nem volt.
De nem csak fűrészárun igyekeznek meggazdagodni az ügyeskedők. Nagy keresletnek örvendenek a Kárpátalján kitermelt építőanyagok, az andezit, a terméskő is. Az ilosvai járásban a közlekedés¬ren¬dészet ellenőrei egy terméskővel megrakott KAMAZ tehergépkocsit állítottak meg, a sofőr nem tudott magyarázatot adni arra, honnan ered rakománya. Ugyanezen a napon ebben a járásban még két terméskővel megrakott tehergépkocsit kísértek be a járási rendőrkapitányságra.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.