Erdei horror: törvénnyel a láncfűrészes fatolvajok ellen (ma.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. december 04. - Az új erdőtörvény gátat szabna a falopásoknak. Két éve még évi 100 ezer köbméter fát loptak, ma ennek a háromszorosát. A megélhetési falopásnak már vége, a szervezett erdőirtásról van szó
Igazoltathatnak az erdőben az erdészek és akár le is foglalhatják a láncfűrészt, a kerékpárt vagy az autót, ha valakit falopáson érnek.

Legalábbis akkor, ha a parlament elfogadja a kormány által előterjesztett erdőtörvényt, amelynek fő célkitűzése, hogy gátat szabjon a falopásoknak.
Míg két évvel ezelőtt 100 ezer köbméter fát loptak el, idén már ezt a famennyiséget 300 ezer köbméterre becsülik. A szervezett bűnözői csoportok órák alatt milliárdos kárt okoznak az erdőgazdaságoknak, erdőbirtokosoknak.
Már régen nem ‘megélhetési’ falopásról van szó, hiszen ezek a bűnözői csoportok egyszerre több hektáron vágják tarra az erdőt és szakszerűen el is szállítják a helyszínről a fát. Ezeket a csoportokat nehéz lebuktatni, mert orgazdáik a szállításról legális papírokat állítanak ki.
Bányai Péter, az Északerdő Zrt. erdőművelési vezetője szerint a törvényjavaslat jó eleme, hogy a faanyag szállítását is szigorú számadású bizonylattal kell majd igazolni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.