Kevés az erdő, sok az igénylés (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. december 18. - Néhány igen bonyolult erdő-visszaszolgáltatási ügyet sikerült tisztáznia a megyei földosztó bizottságnak — jelentette be György Ervin prefektus, hozzátéve: különbizottságot is létrehoztak, hogy felgyorsítsák a folyamatot. Zágonban az öt nagy rendezetlen ügyből három esetben döntött a bizottság. Vargha József 600 hektáros erdőkövetelését hosszas elemzés, helyszíni szemle után többségi szavazattal utasították el. Ez ügyben a bíróság mondja ki a végszót, ugyanis bármilyen döntés született volna a megyei bizottságban, bizonyos volt, hogy valamelyik fél megtámadja azt — közölte a prefektus. Sok fejtörést okozott az Ana Ghica-vagyon tisztázása, az örökösnek, Szokolay Vladnak végleges és megfellebbezhetetlen bírósági ítélet a kezében: a 135 hektáros erdőterületet eredeti helyszínén kell visszakapnia.
Gondot okozott, hogy a terület a községi erdő közepén található, de a megyei bizottság is úgy határozott, Szokolay megkapja az erdőt, a községnek pedig ott jelölnek ki ugyanekkora részt, ahol van még tulajdonos nélküli terület. Ez azonban nem egyszerű Zágonban, olyan, mintha eltűnt volna a hajdani terület egy része: sokkal több az igénylés, mint a rendelkezésre álló erdő — fejtette ki a prefektus. Ez azzal magyarázható, hogy a szomszédos megyékhez került a területek egy része, és a törvényt megkerülve többen eltulajdonították mások jussát. Zágonban a polgármesteri hivatal is visszanyert végleges bírósági végzéssel 3400 hektár területet, ebből 1900 hektár erdő, a többi legelő. Próbálták beazonosítani, ám nem fejezték be, egyértelműen látszik, nincs elég terület — tudtuk meg György Ervintől.
Jelentős, nagy visszaigénylési iratcsomó a Mikes családé. Több mint 15 000 hektár erdőt kellene visszakapniuk, de ennek jelentős része Vrancea megyében található, eddig alig 1000 hektár került tulajdonukba. Bükszádon, Gelencén, Zabolán kérik vissza területeiket, de néhány dokumentum hiányzott az iratcsomóból, ezeket be kell szerezni, és igyekeznek hetente legalább egyet véglegesíteni — ígérte a prefektus, aki szerint sikerül kilépniük a patthelyzetből.
György Ervin becslései szerint Háromszéken körülbelül 90 százalékban sikerült véglegesíteniük a föld- és erdő-visszaszolgáltatást. Nehéz felmérni a valós helyzetet, mert a polgármesterek többsége ellentmondó jelentéseket küld, és jelentős számban várnak még minden településen kárpótlásra jogosult iratcsomók, amelyek a kártérítés késlekedése miatt megoldatlannak számítanak. Farkas Réka, Háromszék

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.