Hargita megye - Fokozott fagyártalmaktól kell tartani (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 07. - Forró teát, a munkafolyamatot tagoló szüneteket, megfelelő védőfelszerelést és melegedésre alkalmas pihenőhelyet kötelesek biztosítani a Hargita megyei munkaadók azon alkalmazottak számára, akik szélsőségesen hideg napokon a szabadban dolgoznak.

A 2000/99-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a fenti óvintézkedésekre akkor kerül sor, ha a hőmérséklet tartósan –20 Celsius-fok alá süllyed. Tekintettel az elmúlt napokban mért extrém, –25,3 fokot is elérő hőmérsékleti értékekre, a Hargita megyei Területi Munkafelügyelőség munkatársai mától ellenőrző körutakra indulnak – jelezte lapunknak Dezső Tibor, a hivatal igazgatója.

– A megye területén több száz olyan munkapont létezik, ahol télvíz idején szabad ég alatt zajlanak termelési vagy anyagfeldolgozási folyamatok. A szélsőséges hidegre vonatkozó munkavédelmi előírások betartását főként erdőkitermeléseknél, gatter- és rönktereken, áruraktárakban, szerelőcsarnokokban ellenőrizzük. Az eddigi évek tapasztalatai szerint komoly hiányosságokra feltehetően idén sem kell számítanunk: a Hargita megyei munkáltatókat rendszerint nem éri felkészületlenül, ha a hőmérő higanyszála zuhanni kezd, és megteszik a megfelelő intézkedéseket, a munkások számára biztosítanak forró italokat, óvóhelyeket – mondta el Dezső Tibor.

Bár a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban némileg enyhül a hideg, óvatosságra intik a lakosságot a megyei mentőszolgálat orvosai is. Mivel a Csíki- és Gyergyói-medence időjárási sajátosságainak köszönhetően előfordulhat, hogy a hőmérséklet átmenet nélkül, hirtelen csökken, felhívásuk szerint a hideg napokon jobb elkerülni a szabadban való hosszas tartózkodást.

A szakemberek szerint a szervezet hőháztartásának káros ingadozása, a hipotermia különösen a kisgyerekeket és az időseket fenyegeti, de fagysérüléseket szenvedhetnek a szabadban nehéz fizikai munkát végzők, a téli sportoknak hódolók vagy a gyakorlatozó katonák is. A fagysérülések első jeleinél – sápadt, érzéketlen, felmelegedés után kipirosodó, hámló testfelületek, zsibbadó végtagok – ajánlott azonnal orvoshoz fordulni. Különösen veszélyeztetettek az otthontalanok és az alkoholbetegek – a mentősök arra szólítják fel a lakosságot, hogy ha az utcán fekvő, segítségre szoruló hajléktalant látnak, ne habozzanak segítséget kérni a 112-es hívószámon. Burus János Botond honline.ro 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.