Gőgös Zoltán FVM államtitkár a NymE-en (oee.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009.01.26 - Az Országos Erdészeti Egyesület 2008 évi programja előírta, hogy az erdőtörvény módosításában vegyen részt tagságunk. 2008. december hónap elején az Országgyűlés már tárgyalásba vonta az új Erdőtörvényt.

Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára 2009. január 26-án látogatást tett Sopronban, mely alkalommal a Nyugat-magyarországi Egyetemet is felkereste. Dr. Faragó Sándor rektor meghívására Gőgös Zoltán kísérete Kránitz László országgyűlési képviselő, Walter Dezső, volt soproni polgármester mellett az ülésen részt vett dr. Horváth Béla, az ERFARET igazgatója, dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója és Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. A tárgyalás fonala az új Erdőtörvényhez kötődött.
Dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte a megjelenteket, kiemelte, hogy erdészeti ügyben először jár az egyetemen Gőgös Zoltán államtitkár úr. Az egyetem rektora röviden ismertette a felsőoktatási intézmény történetét, felépítését és oktatási rendjét, karait. Elmondta, hogy az elmúlt évben 200 éves volt az erdészeti felsőoktatás, de ugyancsak nagy hagyományokkal rendelkezik a 190 éves agrárszakember képzés Mosonmagyaróváron. Kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van a vidékfejlesztés érdekében agrárszakemberekre és kérte az FVM támogatását és az oktatási kormányzat ez irányú megértését. Az egyetem feladata, hogy biztosítsa a hallgatói létszámot. A NymE huszonötezres létszáma, tizennégymilliárdos költségvetése, tizennégymilliárd forintért elvégzett huszonnégy beruházási projektje óriási munkát jelent az intézmény dolgozóinak. A több mint 400 minősített oktató, pedig az oktatás színvonalát erősíti, és kiemelt helyet biztosít a felsőoktatási intézmények között. Az egyetemen gyakorlati oktatás folyik, ezért szükségesek a gyakorlati bázishelyek. Így nagy szükség van a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-re, mely alapító okiratában is szerepel az oktatás és kutatás kiszolgálása. A szorosabb hivatali kapcsolat kialakítása érdekében a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködését írásban is meg kívánják erősíteni. Az egyetem és az erdőgazdaság közötti együttműködést pedig a jelenlegi törvényi keretek között kívánják megoldani. A szándékukat az Erdőtörvényben foglalt elvárások megvalósítása érdekében is szükségesnek tartják támogatni. Elhangzott, hogy nem az erdészektől kell védeni az erdőt, hiszen az erdőkezelés a törvényeknek megfelelően történik. Az új Erdőtörvény módosításának alapjait - a zöldekkel egyetértésben - a széles egyeztetésen átment Nemzeti Erdőprogram alkotja, mely néhai dr. Mészáros Károly professzor áldozatos munkáját dicséri. Három sarkalatos kérdés van az egyetem számára: legyen erdő, ahol dolgozni tudnak a szakemberek és ezért hathatós változást várnak az erdészeti őrszolgálat működésétől. Kapjon nagyobb hangsúlyt a törvényben – nevesítve – az oktatás és kutatás az intézményekkel együtt és a kötelező továbbképzés rendszere kerüljön szabályozásra más ágazatokhoz hasonlóan.
Gőgös Zoltán államtitkár támogatásáról biztosította rektor urat és tételesen elmondta véleményét az elhangzottakkal kapcsolatosan. Több kérést nem az Erdőtörvényben, hanem a végrehajtási rendeletekben illetve kormány szintű jogszabályokban lehet megoldani, de támogatja azok megvalósítását.
A jelenlévők felszólalásai is erősítették az elhangzottakat és az oktatás, kutatás erősítését és az együttműködést szorgalmazták, hogy az új Erdőtörvény sikeresen elfogadásra kerüljön még ez évben. Ormos Balázs



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.