Zengő-ügy: újabb ütközet előtt? (Gondola)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. január 13.
Készenlétben a riadólánc: számos jel arra mutat, hogy a kormány nem mondott le a katonai lokátor Zengőhegyre telepítéséről, ezért a Zengő koalíció tagjai megkezdték a felkészülést a természetvédelmi helyszínt védő csata újabb fordulójára.
- Nem tudunk mit kezdeni a folytonos kormányzati időhúzással. Előbb-utóbb meg kell hozni valakinek a döntést, még ha komoly politikai felelősséggel is jár - mondta a sajtónak Weinbrenner Gábor, a Greenpeace szóvivője. "A Zengő koalíció minden legális eszközzel megakadályozza a favágást, és más alkotmány- és jogsértő munkálatokat. Nem engedjük a védett természeti értékek elpusztítását" - tette hozzá a nemzetközi szervezet munkatársa.
Megjelölt fák
- Újabb fákat jelöltek meg foszforeszkáló festékkel; félő, hogy megint favágásra készülnek a Zengőn - mondta Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője. A sajtóban minden illetékes tagadta, hogy tudna az újabb famegjelölésekről, a Zengő koalíció tagjai, a Civilek a Zengőért, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Pécsi Zöld kör és a Védegylet azonban már elkezdett szervezkedni: tekintettel a meglehetősen kedvezőtlen jelekre, megkezdték a felkészülést a Zengőt védő ütközet újabb fordulójára, és készenlétbe helyezték a riadóláncot.
- Azt látjuk, hogy a HM mindenképpen a zengői lokátorépítést erőszakolja – magyarázta Herbert Tamás. Megtörtént az is, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy embere megkereste a helyi önkormányzat egy képviselőjét és a mozgalom egyik vezetőjét, és megpróbálta rávenni őket, hogy segítsék elő a közvélemény átformálását az üggyel kapcsolatban.
Herbert Tamás elmondta: a minisztérium nem adott tiszta képet az alternatív helyszínek költségeiről, nem beszélt tisztán a NATO-finanszírozásról, mindezzel azt lebegtetve, hogy minden más helyszín sokkal költségesebb lenne.
- Sajnáljuk, hogy Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter nem nyilatkozott a Zengő Bizottság jelentéséről - jegyezte meg a mozgalom vezetője.
Levél a NATO-nak, készenlétben a riadólánc
A Zengő védelméért küzdő civil szervezetek szerint egy évvel a tiltakozó akciók kezdete után újra veszélyben a hegycsúcs. Hatvan civil szervezet ezért közös levélben fordult a NATO főtitkárához. Jaap de Hoop Scheffer kedden kapta meg a levelet, amelyben a szervezetek részletezték legutóbbi levelük óta történteket, és utaltak arra, hogy úgy vélik, a NATO mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a természetvédelmi szempontokat itt is össze lehessen hangolni, ami a Zengő esetében azt jelenti, hogy más, nem természetvédelem alatt álló helyszínt kell keresni.
A Magyar Természetvédők Szövetsége országos hálózatán keresztül segítette a most elkészült NATO levél aláíróinak összegyűjtését, annak érdekében, hogy ne természetvédelmi területen valósuljon meg a beruházás. Schmuck Erzsébet, az Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke szerint 60 civil szervezet szignója jelzi a NATO főtitkár számára az ügy komolyságát. „Nem először fordultunk hozzá, Jaap de Hoop Scheffert-et már tavaly is írásban tájékoztattuk az akkori helyzetről. Most ismét odafigyelést kérünk a katonai szövetség vezetőjétől, hogy a Honvédelmi Minisztérium ne hagyja figyelmen kívül a civil társadalom véleményét” - tájékoztatott Schmuck Erzsébet.
Vay Márton, a Védegylet programvezetője elmondta: ezzel a levéllel tiszta vizet akartak önteni a pohárba, mert a NATO válaszából ki kell derülnie, igazat mond-e a magyar Honvédelmi Minisztérium, amikor azt állítja, hogy a NATO csak akkor fizeti a lokátor építését, ha az a Zengőn áll majd. Ha igen, akkor a kormány azt üzeni a közvéleménynek, hogy aki tiltakozik a lokátor ellen, az tízmilliárdokat vesz ki a költségvetésből.
- A levéllel kapcsolatban azért vagyunk optimisták - mert bár egy igen nagy publicitást és széles támogatottságot élvező ügyről van szó - idáig egyedül a NATO adott írásbeli választ a leveleinkre - mondta Vay Márton.
Szimbólum
Schmuck Erzsébet utalva a délkelet-ázsiai katasztrófára és a Tátrában történt erdőpusztulásra, felhívta a figyelmet: a közelmúltban a természetben történtek is jól mutatják azt, hogy a természet törvényeit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A tizenöt évvel ezelőtti nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozához hasonlítva a Zengő ügyét elmondta, hogy a döntéshozók lényegében most vizsgáznak azzal kapcsolatban, hogy miként fognak a a természetvédelmi kérdésekhez viszonyulni, de abból a szempontból is szimbólummá vált a hegycsúcs védelme, hogy mennyire vagyunk képesek a demokrácia gyakorlására - vélekedett.
Zengő-naptár
A helyi mozgalom tagjai összefogtak és saját erőből megalkottak egy több mint száz képből álló naptárt, amely lényegében egy fotóalbum, kronológikus sorrendben veszi végig a tavalyi és tavaly előtti történéseket. A kétoldalas naptár rengeteg színvonalas fotóval, emellett négynyelvű tájékoztató szöveggel mutatja be, mi történt a Zengőn, mi motiválja az embereket, miért küzdenek.
Csizmadia László grafikusművész, a kiadvány szerkesztője a gondolának elmondta: az elmúlt év eseményei kínálták magukat, hogy egy naptárba rendezve, kronológikusan bemutassák őket. Azok a periódusok pedig, amelyek események szempontjából jelentéktelenebbek voltak, a táj bemutatására kínáltak lehetőséget. Vagyis az volt a cél, mondta, hogy a tiltakozás konkrét folyamata és a térségben élő embereknek, a tájnak a harmonikus együttélése bontakozzon ki úgy, hogy felmutathatóak legyenek a térség különleges természeti értékei, de a társadalmi-kulturális értékek is fel-felvillanjanak. Mindez tehát egy olyan képinformáció-halmaz, ami elősegíti annak megértését, hogy milyen értékek tönkretétele van napirenden, és ezáltal felelősebb döntés születhet - vélekedett a szerkesztő.
A naptár beszerezhető a Zengő környéki bármelyik településen, Pécsett a helyi zöld körből, Budapesten pedig a Zengő koalícióban résztvevő szervezetektől, a Védegylettől, az MTVSZ-től és a Greenpeace-től, valamint postai úton is megrendelhető ugyanezeknél a szervezeteknél - mondta el lapunknak Weinbrenner Gábor.
Betonacélok a Zengő fáiban
Szerda reggelre virradóra helyi erdészek azt közölték: ismeretlenek betonacélokat vertek a Zengő több fájába, ezért a Mecseki Erdészeti Rt. természetkárosítás miatt bejelentést tesz az illetékes természetvédelmi hatóságnál. Az elkövetők a Mecsek csúcsának kilátóját övező, 23 tölgy és bükkfa törzsét fúrták át, a furatokba pedig betonacélokat vertek.
A példátlan, indokolatlan, barbár cselekedettel a helyi erdészeti vezető szerint a fáknak már mindenképpen végük, az elkövetők gondoskodtak lassú pusztulásukról. Valószínűsíthető, hogy az elkövetők azt hitték, így meg lehet védeni a fákat a fejszékkel és fűrészekkel szemben.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.