NATO állásfoglalás a Zengőről (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. február 8.
A szervezet a Zengőre építtetné a radart, de tudomásul veszi, ha a Budapesten máshogy döntenek. Az utóbbi esetben a finanszírozásról újra szavazniuk kell a tagállamoknak.
A NATO azt szeretné, ha a Zengő-csúcson épülne fel a radarállomás - közölte Brüsszelben Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, beszámolva a szövetség vezetőivel folytatott megbeszélésekről. A magyar képviselők arról számoltak be a katonai szövetség illetékeseinek, hogy egyelőre a Zengő-bizottság jelentéseit várják, s bíznak benne, hogy ezek mind a biztonsági, mind a szintén fontos ökológiai szempontokat kielégítik majd.

Herman János NATO-nagykövet mindezt azzal egészítette ki, hogy a NATO természetesen tudomásul venné, ha a budapesti vezetés máshogy döntene, de a Zengőt Magyarország és a katonai szövetség közösen választotta ki, műszaki, katonai paramétereit tekintve ez a legjobb helyszín.
Hozzátette: ha mégis máshol épülne fel az új radarállomás, annak finanszírozásában a NATO csak akkor segítene, ha ahhoz újra megkapnák az összes tagállam beleegyezését.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.