A Zengőn épül a radar, csak másképp (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


2005. február 19.
A Zengőn, de nem az eredeti tervek alapján épül fel a radarállomás - értesült a Népszabadság. A lap információi szerint a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter a helyszínbejáráskor talált egy olyan utat, amely fakivágás nélkül kiszélesíthető háromméteresre. A kormányzat olyan új koncepciót rendel, amely megfelel a környezetvédelmi és a honvédelmi szempontoknak is.
Az eredeti tervekben egy 13 méter széles út szerepelt, amelynek vonalában fák és védett bazsarózsák is voltak, kivágásuk ellen több alkalommal tüntettek a környezetvédők.
Áttervezik a radarállomást
A most talált alternatív út fakivágás nélkül szélesíthető ki háromméteresre, azonban a nagyobb elemeket így sem lehet teherautón felvinni. A Népszabadság információi szerint ezért áttervezik az épületet, a súlyát és a tömegét csökkenteni akarják, amelyik elem pedig ezek után is kihagyhatatlan, azt helikopterrel és kötélpályán szállítják a csúcsra. Az ezt megalapozó hatástanulmányokat már megrendelte a kormányzat.
Gyurcsány Ferenc a tervről pénteken csak annyit a NATO fizeti. A szervezet döntése a Zengőre vonatkozik, és a NATO-nak nincsen szándékában ezt a döntést megváltoztatni, mivel ahhoz újra az összeg tagállam beleegyezését kellene kérni. Gyurcsány szerint Magyarország bármely más helyre a saját költségén építhet radarállomást, ez azonban mintegy 20 milliárd forint pluszköltséget jelent.
A zöldek szerint a költségek ügyében a helyzet nem egyértelmű. A Magyar Természetvédők Szövetsége a napokban levelet kapott a NATO-főtitkár titkárságáról, amelyben az áll: ha a kormány esetleg más helyszín mellett dönt a kormányfő által felkért szakértői bizottság ajánlásai alapján, az a katonai szervezetet is a projekt újraértékelésére késztetheti.
A Fidesz-frakció környezetvédelmi kabinetje a Zengő védelmére kérte fel a miniszterelnököt. Turi-Kovács Béla kabinetvezető emlékeztetett az állampolgári jogok országgyűlési biztosának álláspontjára, amely szerint az építkezés megkezdése jogerős engedélyek híján egyelőre nem is lenne lehetséges. Felhívta a figyelmet arra: a felkért szakmai bizottság más helyszínt is lehetségesnek ítélt.

 


© 2022 Forestpress. All Rights Reserved.