Mennyi pénz van a gyapjaslepke elleni védekezésre? (greenfo/ MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2005. április 4.
A kormány az idén mintegy 540 millió forintot fordít a hernyóinvázió elleni védekezésre, a Fidesz kevesli ezt az összeget.
László Boglár kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a gyapjaslepke elleni állami védekezés költsége idén megközelíti az 540 millió forintot. Hozzátette, hogy a védekezés nem csak állami feladat, hiszen a kártevők önkormányzati, illetve magántulajdonú területeket is fenyegetnek, a kormány ezért az önkormányzatokkal együttműködve próbál intézkedni az ügyben, akár a vis maior keretek felszabadításával is. Ettől eltérő álláspontot fejtett ki Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának fideszes elnöke, aki badacsonytördemici sajtótájékoztatóján kevesellte a hernyóinvázió elleni védekezésre fordított összeget, mert véleménye szerint legalább egymilliárd forint kellene erre a célra, információi szerint azonban a földművelésügyi tárca csak mintegy 100 millió forintot tud az idén biztosítani. Álláspontja szerint két hét múlva feltétlenül meg kellene kezdeni a helikopteres permetezést, ám "a kormány egyelőre csak dumál a tettek helyett", így védekezés híján a lecsupaszított erdők látványa riasztóan hat majd a turistákra, és a múlt évi után az idén még komolyabb veszteségeket szenvedhet a Balaton-felvidék idegenforgalma.
Vaspöri Ferenc, az Állami Erdészeti Szolgálat Veszprémi Igazgatóságának vezetője viszont az MTI-nek azt mondta: a Bakonyerdő Rt., a HM Verga Rt. és a magántulajdonosok erdőterületein - döntően Veszprém megyei erdőkben - a védekezésre legalább 120 millió forintra lenne szükség. Megjegyezte: szerinte országosan is mintegy 500 millió forintból meg lehetne oldani a védekezést. Számítása szerint a védekezés hektáronként körülbelül 10-15 ezer forintba kerül. Vaspöri Ferenc megjegyezte: az ígéretek alapján úgy tűnik, hogy igazgatóságuk mintegy 94 millió forintra már számíthat. Mint mondta, tavaly 188 község határát érintően 26 ezer hektárt sújtott tarrágás - főleg Veszprém, kisebb részben Somogy és Zala megyékben -, de a károsodott terület nagysága meghaladta a 81 ezer hektárnyit. Közlése szerint a gyapjaslepke szaporodási csúcsa az idei évre várható, és a petecsomó-fertőzöttség az igazgatóság illetékességi területén már legalább 105 ezer hektárt érint. László Boglár a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az előrejelzések szerint idén a tavalyinál is nagyobb kárt okozhatnak a gyapjaslepkék, és főképp Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vannak fertőzött területek.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.