Történelmi fakatalógus készült Spanyolországban (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 15.
Katalogizálták az öreg, több száz éves fákat Spanyolországban. Az "Élő Legendák" program kutatói - történészek, biológusok, filmesek és fotósok - három éven keresztül járták az országot, hogy összeírják a fák legöregebbjeit. A meglevő erdőleltárak, az erdészek, az önkormányzatok, valamint a lakossági bejelentések segítségével a fák korának kiszámítását úgy végezték, hogy - ha a fa állapota megengedte - egy különleges fúróval kivettek törzséből egy szeletet és megszámolták az évgyűrűket, ha ez nem volt lehetséges, akkor a zónában tapasztalt növekedés alapján számoltak.
A katalogizált fák között van a Valentin-tölgy, amely nevét egy XII. századi befolyásos leóni családtól kapta. A család Szent Valentinianus pápa rokoni ágához tartozott. A 750-850 éves fa törzsének átmérője 10,5 méter, koronájáé 17 méter. Annak idején árnyékában pihentek meg a Santiago de Compostelába igyekvő zarándokok. Asztúria hercegsége természeti műemléknek nyilvánította.
Méltó társa a malagai Szent Gesztenyafa, amely tanúja volt a mórok 1568-as lázadásának. A legenda szerint a végső csata előtt a püspök alatta celebrálta a misét. A 700 éves matuzsálem törzsének átmérője 13,9 méter. Meztelen gyökerei olyanok, mintha lábak lennének.
A kutatók az összeírt fákból 264-et albumban jelentetnek meg. De munkájuk egyik nagy eredménye, hogy bizonyítja: nagy szükség van arra a "biodiverzitás-törvényre", amelyet a spanyol környezetvédelmi minisztérium most készít elő. Ennek keretében a tartományok javaslatai alapján lista készül azokról a fákról, amelyeket tilos bármilyen módon károsítani. Engedély nélkül nem lehet majd sem nyesni, sem különböző növényvédő szerekkel oltalmazni. Ha a fa gondozásra szorul, tulajdonosaik, legyenek azok magánszemélyek vagy intézmények, szubvencióra számíthatnak.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.