Bioenergetikai Innovációs Centrum létesül Észak-Magyarországon (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2005. február 15.
Bioenergetikai Innovációs Centrumot hoz létre a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola vezetésével Észak-Magyarországon tíz felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, illetve gazdasági társaság. Az 1,6 milliárd forint értékű program egyik fontos célja, hogy csökkenjen az ország függősége a fosszilis energiaforrásoktól. Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a konzorcium megalakításakor közölte: a program segíti a mezőgazdaság szerkezetváltását is azzal, hogy gabona helyett energianövények termesztését ösztönzi. Az agrártárca irányítója utalt rá: a számítások szerint mintegy 700-800 ezer hektár terület vonható ki a klasszikus gabonatermesztésből és állítható át energianövények, vagyis megújuló biomassza-fűtőanyag termesztésére.
Gráf József emlékeztetett arra is, hogy miközben a magyar gazdaság fejlődése egyre több energiát igényel, a növénytermesztési ágazat folyamatos túltermelési válsággal küzd. Az elmúlt évben évente 4 millió tonna gabonafelesleg halmozódott fel. Ezt intervenció keretében vásárolták fel, illetve raktározták, amely jelentős forrásokat igényelt. Ebben a helyzetben jelenthet megoldást a gabona helyett energiaerdő, energiafű vagy energianád termesztése. A konzorcium feladata a termesztés és hasznosítás feltételeinek kidolgozása és a termesztésre legalkalmasabb növények kiválasztása.
A program megvalósításához 1,3 milliárd forintot nyert a konzorcium a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatán. A négyéves program végső célja: egy 35-40 milliárd forint éves forgalmú vállalkozás létrehozása. Továbbá több tízezer új munkahely létesítése, ami jelentős vidékfejlesztési tevékenységet jelent egyben - hangsúlyozta Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.