Dick Cheney: Életem legrosszabb napja volt (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 16.
Az Egyesült Államok alelnöke négy nap hallgatás után nyilvánosság elé állt, és vállalta a felelősséget a szombati vadászbalesetért. Whittington, akit a félrement lövés miatt kórházban ápolnak, kedden szívinfarktuson esett át, mert sörétek vándoroltak a szívéhez. Cheney bírálói szerint az alelnöknek nem kellett volna titkolóznia. Dick Cheney amerikai alelnök szerdán teljes felelősséget vállalt a múlt hét végi texasi vadászbalesetért, amelyben - fürjvadászat közben - sörétes puskával véletlenül megsebesítette vadásztársát, Harry Whittington 78 éves austini ügyvédet, akit Corpus Christi kórházának az intenzív osztályán ápolnak. Whittington állapota kedden tovább romlott, a szívébe vándorolt sörétek ugyanis szívinfarktust okoztak. Orvosai stabilizálták állapotát, bár még mindig intenzív osztályon tartják. A Washington Post értesülései szerint ennek mindössze az az oka, hogy megkíméljék a nyilvánosságtól.
Az alelnök négy nappal a baleset után törte meg hallgatását. A Fox News konzervatív televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy egyedül ő hibáztatható a történtekért, mivel ő húzta meg a puska ravaszát. Úgy fogalmazott, hogy élete egyik legrosszabb napját élte át szombaton.
A közvélemény még várhat
A baleset szombaton késő délután történt egy magánbirtokon. Az alelnök megfordult, hogy Perazzi Brescia márkájú 28 kaliberű sörétes puskájával rálőjön egy felriasztott fürjre, de véletlenül vadásztársát találta el, aki egy elejtett zsákmányért indulva mögé került, de nem jelezte, hogy kilépett a vonalból. A mintegy 30 méterre lévő, narancsszínű kalapot és mellényt viselő Whittingtont arcán, nyakán és mellén érték a sörétek, amelyek száma akár a kétszázat is elérhette. A sajtót csak vasárnap délután, mintegy 20 órával az eset után értesítették.
Az alelnök ugyanakkor elutasította azokat a bírálatokat, hogy túl sokáig várt a közvélemény tájékoztatásával. "Úgy gondoltam, ez volt a helyes eljárás és ma is így hiszem. Nem volt velem sajtós. Magánlátogatáson voltam barátoknál" - mondta. Az ellenzék és a sajtó, de republikánus párti politikusok is bírálták Dick Cheneyt és a Fehér Házat azért, hogy a sajtó egynapos késéssel szerzett tudomást a történtekről.
Republikánus bírálat
A republikánus párt befolyásos törvényhozói helytelenítették, hogy az alelnök nem hozta még szombaton nyilvánosságra a balesetet, amivel eloszlathatta volna még a leghalványabb gyanúját is annak, hogy el akarná tussolni a történteket. Azt is kifogásolták, hogy nem követte meg a nyilvánosság előtt is a 78 éves ügyvédet. Cheney szerintük többszörösen hibázott, először azzal, hogy nem tájékoztatta a sajtót, majd azzal, hogy ezt a feladatot a vadászterület birtokosára hagyta, és az információt így ráadásul az országos sajtó helyett először egy helyi texasi lappal közölték vasárnap.
A vadászbaleset az utóbbi napokban egyre kellemetlenebbé vált a Fehér Ház számára, ezért nagy nyomás nehezedett az alelnökre, hogy a kármentés jegyében álljon végre a nyilvánosság elé, bár a sajtó tudomása szerint egyes stratégák úgy vélték, ez sem segíthet már, a vihar akkor vonul csak el, ha Whittington állapota tartósan javulni fog.
A titkolózó politikus
A sajtó felrótta, hogy az alelnök csak megerősítette a róla, mint titkolózó politikusról kialakult képet. Első alelnöki megbízatása idején így például nem volt hajlandó "a sajtó orrára kötni", hogy a kormány energetikai politikai tervének a kidolgozásakor az ágazat mely képviselőivel találkozott. Programjait általában nem jelenti be előre, a texasi vadászkirándulásról sem tudott a sajtó.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.