Betiltották a költöző madarak vadászatát Oroszországban (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. március 7.
Oroszországban megtiltották a költözőmadarak vadászatát, mert az a madárinfluenza gyorsabb terjedésével fenyeget - jelentette be kedden Alekszej Zimenko, az orosz vadvédelmi központ vezetője.
A madarak tömeges kilövése beláthatatlan következményekkel járhatna. A madarak nyugodtabb helyet keresnének, a tetemek ragadozók és varjak prédájává válnának, s ez elősegítené a járvány terjedését - mondta a szakember. Az ornitológusok is a vadmadarak vadászatának szüneteltetését javasolják, mivel a zsákmány feldolgozását végzőket megfertőzheti a madárinfluenza-vírus - mondta Viktor Zubakin, az orosz madárvédelmi szövetség elnöke.
Oroszországban a rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint már mintegy 1,5 millió háziszárnyast pusztított el a madárinfluenza. Február eleje óta, alig több mint egy hónap alatt 752 ezer háziszárnyas döglött meg, pedig a veszély megnövekedésével járó madárvonulási szezon még meg se kezdődött.
Oroszországban jelenleg fele annyi baromfihús fogy, mint korábban, normális körülmények között. Március 10-én elkezdik a baromfiak, kacsák és libák tömeges oltását.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.