Állásfoglalás a biomasszáról (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. március 14.
A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XVI. Országos Találkozójának állásfoglalása a szilárd biomassza erőműi felhasználásának természet- és környezetvédelmi szempontjairól.
Felhőtlen lehet-e az örömünk amiatt, hogy Magyarország már 2006-ban túlteljesíti a 2010-re vállalt, a megújuló energiából termelt villamos energiára vonatkozó célértéket? Sajnos nem.
Üröm az örömben ugyanis, hogy a hazai termelésből a villamosenergia-rendszerbe táplált áram mintegy 4%-kát kitevő „zöld” áram több, mint 90%-ka három nagy erőmű fatüzeléséből származik. Ez miért baj?
Azért, mert az értékes tűzifát alacsony hatásfokkal, pazarló módon égetik, nagy távolságról szállítják, monopolhelyzetükkel ellehetetlenítik a kisebb, de hatékonyabb helyi fűtőműveket. Nem szabad elfelejteni, hogy a biomassza elégetésén kívül más technológiák is rendelkezésre állnak, melyek terén Magyarországnak szintén jó adottságai vannak. A biogáz, a napenergia, a szélenergia, vagy a geotermia ma még indokolatlanul alacsony arányt képvisel a hazai energiatermelésben.
A természet- és környezetvédelmi civil szervezetek közös állásfoglalásban határozták meg azokat az alapvető szempontokat, melyeket a tűzifa hasznosítás és az energetikai célú növénytermesztés során figyelembe kell venni, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljük környezetünket. Célunk, hogy e szempontok fontosságát a hazai döntéshozók is felismerjék és beépítsék a hazai szabályozásba.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.