Természetvédők összehangolt fellépése Erdélyben (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. ápr. 22.
Huszonnyolc civil szervezet által aláírt nyílt levelet tett közzé a kolozsvári Transilvania Környezetvédő Klub. A tiltakozás annak tudható be, hogy a két éve létrehozott, Kolozs, Bihar, Fehér megyékre kiterjedő Erdélyi Szigethegység Természeti Park éléről elmozdították a múlt héten Alin Moº igazgatót.

Így rendelkezett a természetvédelmi területet vezető Nagyváradi Erdőigazgatóság, amely a környezetvédők szerint minden indoklás nélkül cselekedett.
A park része annak a Phare-támogatásnak, amely 2,6 millió eurót (ebből 1,95 millió euró vissza nem fordítandó!) irányít a határon túli együttműködés keretében Román–magyar biodiverzitás-konzerváló folyosó elnevezésű programba. A nyílt levél aláírói úgy vélik, a feladatát eddig kiválóan ellátó, biológus végzettségű igazgató áthelyezése mögött évek óta húzódó anyagi érdek-ellentéteket kell keresni. Sok olyan vállalat működik a térségben, amelyeknek jövedelmezősége fordított arányban növekszik a természet élővilágának megőrzésével. A főként fakitermelésből és turizmusból lényeges hasznot remélő cégek a 706 ezer négyzetkilométernyi védett területen mindig konfliktusban lesznek a természetvédőkkel, de helyet kell szorítani a konzerválási törekvésnek is.
A zöldek szintén tiltakozásukat fejezték ki Nagyváradon, és várják az Erdélyi Szigethegység Természeti Park igazgatótanácsának május 19-i ülését. A védett területnek egyelőre nincs igazgatója, a tisztség betöltésére pályázatot kell kiírni.
De azt is hangoztatják: Romániában eddig tényleges természetvédelemről, a törvények és a közszemlélet lazasága miatt, aligha lehetett beszélni...
(Szabadság/Kolozsvár)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.