Az európai országok keveset tesznek az illegális fakitermelés megállításáért (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április  23.
A jelentés szerint a legjobban teljesítő ország az Egyesült Királyság volt, őt követte Hollandia, Dánia, Lettország és Belgium. Az egyetlen ország, amelyben figyelemreméltó javulás tapasztalható, Hollandia, míg az Egyesült Királyság rosszabbul „teljesített” a 2004 évi adatokhoz képest. A vizsgálat rámutatott arra, hogy az európai kormányok tenni akarása a probléma megoldása érdekében meglehetősen alacsony szintű.

Franciaország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Svájc és Belgium tudott felmutatni előremutató intézkedéseket e téren, de ezek hiányosnak, vagy nem megfelelőnek bizonyultak. A többi országnak egyelőre nincsenek olyan politikai eszközei, amelyekkel megakadályozhatnák az illegális fakitermelést.
Karin Wessman, a WWF koordinátora szerint aggodalomra adhat okot, hogy egyik kormány sem volt képes hatékony politikát felmutatni, és garantálni azt, hogy adófizetőik pénzükkel ne az illegális fakitermelést támogassák. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy csak Ausztria fejlesztett ki egy nemzeti akció programot a kereskedelem szabályozása és az erdőtörvény hatályba lépésének sürgetésével kapcsolatban.
Több EU tagország jelezte, hogy hozzájárul ahhoz, hogy az illegális faáruk importját az EU törvényhozás megtiltsa. Ez a törvényhozás megerősítene és támogatna egy önkéntes közösségi egyezményt, amelyet az EU hozna létre tagállamainak érdekében.
A WWF többször is hangsúlyozta, hogy a törvényhozás hiánya következtében az illegális faáruk importja lehetséges lesz olyan országokból, a melyek az előbb említett egyezménynek nem tagjai. A nemzetközi természetvédelmi szervezetek arra kérték a kormányokat, hogy ne „hódoljanak be” az illegális fakitermelést folytatóknak, hanem felelősségteljesen támogassák – az EU- n belül és kívül is –azokat a cégeket, amelyek legálisan és fenntartható módon végzik ezt a tevékenységet.
Az Európai Unió a világ számos országából származó illegális faáruk egyik legjelentősebb felvevő piaca, így bár az EU akciójának támogatása dicséretes és szükséges, nem biztos, hogy az illegális és környezetromboló fakivágások globális problémáját az elkövetkezendőkben megoldja.

Bakaity Diána


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.