Csalás a bulgáriai gímszarvas világrekord? (VIP)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 26. 
ImageMiközben a hazai vadászok azzal vannak elfoglalva, hogy a jövő évi változásokra felkészüljenek és értetetlenül állnak a vadászati szakigazgatás tétlensége előtt, ami a változások levezényléséhez szükséges átmeneti jogszabályok hiánya miatt kialakult a vadászati közigazgatásban, külföldön mindent megtesznek, hogy a magyar vadgazdálkodás eredményeit túlszárnyalják.

Ebben a harcban úgy látszik minden megengedett, hiszen nemrég történt meg az elmúlt évben a világsajtót bejárt gímszarvas bika trófeájának nemzetközi bírálata, amelyet a CIC - Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanács – nemzetközi bizottsága végzett. Eddig minden alkalommal a bizottságnak volt magyar tagja, azonban erre a bírálatra nem kaptak meghívót a magyar szakemberek. Talán nem véletlenül. Nemrég ugyanis a Magyar Vadászlap birtokába került egy fénykép, ami egy ausztriai vadasparkban készült, egy még „barkában” lévő agancsot viselő bikát láthatunk a képen. Nem kell különösebb szakértelem ahhoz, megállapítsuk, arról a bikáról készült a kép, - amelyiket aztán 2005 őszén Bulgáriában elejtettek, - hiszen olyat még a természet soha nem produkált, hogy két teljesen azonos agancs képződjön különböző élőhelyen található szarvasbikák agancsfelrakása során. A fényképpel együtt érkezett kiegészítő információk szerint a kertben nevelt bikát az agancsfelrakás után, elkábítva szállították Bulgáriába, és egy ugyanilyen módon „tuningolt” bika pedig Csehország fele vette az irányt. Ezek szerint a vadászat terén is el lehet felejteni a fair play-t?
Kapóra jött az információ, hiszen a hétvégén kerül sor a CIC Közgyűlésére Cipruson és meg lehetne tenni az első lépéseket a rekorddá nyilvánítás visszavonása ügyében. Pintér István, a FVM  Vadászati, Halászati és Vízgazdálkodási főosztályának vezetője fogja vezetni a magyar küldöttséget ezen a közgyűlésen, az információk birtokában minden bizonnyal markánsan képviseli majd a magyar vadgazdálkodás érdekeit, és várható, hogy még komoly csaták várnak a hazai szakemberekre, míg a magyar vadállomány megtépázott hírnevét sikerül helyreállítani. Nem volt tehát alaptalan hazai elismert szakemberek és nemzetközi vadászberkekben híres vadászok aggálya a világrekord hitelessége kapcsán. Ennek már több fórumon is hangot adtak, de az illetékesek eddig nem sok észrevehető lépést tettek. Viszont itt az alkalom, remélhetően a magyar küldöttség a közgyűlés után eredményekről is be tud majd ebben a kérdésben is számolni.

Punk János  


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.