Mennyit ér egy fa? (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 27.
Felháborodott egy amerikai nő amiatt, hogy helyi munkások – még tavaly májusában – tévedésből kivágtak egy 18 méter magas tölgyfát, amely washingtoni otthonának keleti homlokzatát árnyékolta. Az érzelmi sokknál azonban e tévedésnek komolyabb és váratlanabb hatásai is voltak. Azóta ugyanis a légkondicionáló berendezése minden reggel egy-két órával hamarabb kapcsol be.

Az eddigi kutatások szerint egyetlen árnyat adó fa 80 dollárt takarít meg a lakástulajdonosoknak egy évben. A panaszos hölgy szerint azonban az ő számlái ugrásszerűen megemelkedtek, mióta eltűnt a tölgy. Egyes hónapokban mintegy 120 dollárral többet fizet.
Az erdészek szerint az utcai fák hűtik a levegőt, csökkentik a szennyezést, az esővizet magukba szívják. A fák jelenlétének azonban nemcsak ökológiai hatása van. Az ingatlanok értéke 7-25 százalékkal magasabb, ha azok környezetében fák találhatók. A vásárlók 13 százalékkal többet költenek olyan üzletekben, amelyek zöldterület közelében találhatóak. Egy tanulmány szerint azok a betegek, akik ablakukból rálátnak a fákra, átlagosan nyolc nappal kevesebbet tartózkodnak a kórházban.
Deborah Gangloff, az Amerikai Erdők nevű szervezet igazgatója szerint az amerikai fák veszélyben vannak. Mintegy három tucat várost vizsgálva megállapították, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben kb. 30 százalékkal fog csökkenni a városi fák által borított terület. Washingtonban például a fával borított területek 64 százaléka tűnt el 1973 és 1997 között.
A folyamat a külvárosi kerületekben is megállíthatatlannak tűnik. Megállítása érdekében több amerikai nagyváros, pl. San Fransisco, Indianapolis újrafásítási tervet készített. Los Angeles egymillió fát szándékozik ültetni. Washington nonprofit szervezetei és alapítványai összesen 50 millió dollárt adományoznak a fák megmentésére. Az alapítványok város erdészeti programja önkénteseket foglalkoztat, akik azonosítják az összes fát a városban és meghatározzák azok helyét, illetve méréseket végeznek a helyszínen. Az adatok segítségével képesek lesznek megadni minden egyes fa ökológiai és gazdasági értékét. Például egy 15 méter magas amerikai hársfa a Potomac sugárút és az E út sarkán 1476 kilogramm szenet és 124 gramm kéndioxidot von ki a légkörből minden évben. Ennek a mennyiségnek az eltávolítása 544 dollárba kerülne évente a társadalomnak. Ha ezt megszorozzuk 1, 9 millióval (ennyi fa él Washingtonban), megkapjuk a hasznot, amit ezek a növények „előállítanak”.
A városi fák eltávolítják a szennyeződéseket, amikre a víz számára áthatolhatatlan beton nem lenne képes. Egy kisvárosban végzett 2005-ös tanulmány szerint a fák átlagosan 4811 liter csapadékvizet szívnak magukba, így több mint 523 ezer dollárt spórolnak a helyieknek.
A fák gondozása sem elhanyagolható, mivel egy 80 cm átmérőjű fa hetvenszer több szennyező anyagot képes eltűntetni, mint egy 8 cm átmérőjű. A városi fák megőrzését fontos feladatnak kell tekinteni a jövőben, mivel a szennyező anyagok elnyelése révén a légkör szén-dioxid szintjét is csökkentik, így hozzájárulnak a globális felmelegedés megállításához.

Bakaity Diána

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.