Az erdőirtások ellen emeli fel szavát Olajos Péter (Uno.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 27.
Olajos Péter (MDF) európai parlamenti képviselő Brüsszelben kiadott közleménye szerint, hogy  "ideje, hogy kormány a választások után végre ismét a dolgával foglalkozzon, és tegyen meg mindent az árvizek valós okainak felszámolása érdekében, többek között az egyre nagyobb méreteket öltő erdőirtások megakadályozásával, hazai és nemzetközi szinten is".

"Nem csak akkor kell milliárdokat elkölteni árvízi védekezésre, amikor már itt a baj, hanem a megelőzésre kell jóval nagyobb hangsúlyt helyezni, a lassan ipari méreteket öltő illegális erdőirtás és falopások megakadályozásával is. A magyar médiában is egyre többet lehet hallani a hazai erdőlopások növekvő mértékéről, valamint a tehetetlenségről, amellyel az ügyészség és a rendőrség a folyamatot lényegében tehetetlenül figyeli" - áll a közleményben.
"A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet most napvilágot látott jelentése alapján a vizsgált 23 európai ország közül Magyarország a 19. helyre került az illegális fakitermelés elleni küzdelem terén mutatott teljesítményével. A maximális 22 pontból mindössze 4-et kapott az értékelésben Magyarország, ami különösen szomorú, mert 2 évvel ezelőtt még 6 pontot szerzett" - emelte ki Olajos Péter.
Az értékelés szerinte azért is "figyelemre méltó, mert ez közvetlenül összefügg a jelenleg és a jövőben hazánkban tapasztalható árvizekkel. Az egyre sűrűbb és egyre nagyobb áradásoknak alapvetően ugyanis három oka van: a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás, amely egyre szélsőségesebb időjárást produkál Közép- és Kelet-Európában is; a nem megfelelő vízgazdálkodás és az erdészeti iparágban is egyre katasztrofálisabb mértéket öltő korrupció, a szervezett falopások és illegális erdőkitermelés."
"Az EU és az Európai Parlament ezért egyre behatóbban foglalkozik az árvizek és a folyók vízgyűjtőterületén lévő erdők összefüggéseivel. Ennek keretében átalakítás alatt áll a szolidaritási alap és az úgynevezett Forest Focus program. Az EP Környezetvédelmi Bizottsága szerdai ülésén szavazott az Estrela-jelentésről, ami a természeti katasztrófákról (tűzvészek, szárazságok, áradások) szól, és ugyancsak jelenleg tárgyalja a Seeber-irányelvet az árvizek értékeléséről és kezeléséről."
"Az azonban nem az unió, hanem a mindenkori magyar kormány hatásköre és feladata, hogy saját területén megakadályozza az erdőlopásokat, minden eszközt megteremtve és alkalmazva annak érdekében, hogy megállítható legyen az egyre növekvőbb mértékű illegális fakitermelést" - áll Olajos Péter közleményében.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.