Szabadon engedték Franciaországban a második szlovén medvét (Uno.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 28.
Franciaország déli határvidékén, a Pireneus hegységben pénteken a legnagyobb titokban szabadon engedték a második szlovén medvét, amelynek négy társával együtt az lesz a feladata, hogy megakadályozza a barnamedvék kihalását. Az első szlovéniai mackót néhány napja eresztették be a francia erdőbe.

A titokzatosságra azért van szükség, hogy kijátsszák a medveellenes aktivistákat, akik miatt az első medve kieresztését még rendőri biztosítás mellett is egy nappal el kellett halasztani.
A helyi ellenzők szerint a medvék kárt tesznek a háziállatokban. A helyi parasztok ezért is irtották ki gyakorlatilag teljesen a medvéket a francia Pireneusokban.
Franciaország Szlovéniából importál 5 barnamedvét a pireneusi állomány felfrissítéséhez.
A franciákkal kötött megállapodás szerint a szlovénok csakis vad medvéket küldhetnek, és nem úgynevezett éttermi mackókat, akik a települések közelében tanyáznak a könnyű élelemszerzés reményében.
Szlovéniában becslések szerint 500-700 medve él vadon, elsősorban az ország déli erdeiben. Nincs szükség arra, hogy védett övezetekben vagy nemzeti parkokban tartsák őket.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.