Igaly csak saját pénzből szerezhet olimpiai kvótát (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 9.
A sportlövők és a labdarúgók képviselőinek beszámolóival, pekingi terveinek ismertetésével folytatódott a sportági konzultációk sorozata a Magyar Olimpiai Bizottságnál. Elhangzott, hogy az Athénben aranyérmes Igaly Diána csak akkor tud elindulni Kairóban, a 2008-as pekingi játékokra kvótaszerzést kínáló Világkupa-viadalon, ha saját pénzéből megvásárolja a repülőjegyét és átutalja a szállásköltséget. Pongrátzné Vasvári Erzsébetnek, a koronglövő számok szövetségi kapitányának erre vonatkozó bejelentését megdöbbenés fogadta.
Kiderült, hogy Kovács Tibor főtitkár és Kissné Oroszi Edit, a puska és pisztoly számok szövetségi kapitánya hasonló gondokkal küzd, mindketten már az utolsó megtakarított forintjukat is feláldozták. Ahogy Krzyzewsky Miklós elnök fogalmazott: a szövetség anyagi helyzete katasztrofális.
Azzal folytatta: kétségtelen ugyan, hogy a sporthivatal ebben az évben már január elején előlegeket folyósított az éves költségvetési támogatásból, de arra már nem volt válasz, hogy az egész évre szóló szerződések aláírása május 9-ig miért nem történt meg vagy hogy a sportág esetében miért nem lehetett bizonyos átprogramozást eszközölni, hiszen a sportlövők minden más sportágnál korábban kezdték el az olimpiai részvételi jog megszerzésére irányuló menetelésüket a február óta folyó Világkupa-viadalokon.
Krzyzewsky egyértelműen fogalmazott: "Ha eredményességet várnak tőlünk, ahhoz megfelelő tárgyi feltételekre is szükség van."
Az olimpiai labdarúgótorna részvételi szabályzata még nem készült el, a nemzetközi szövetség csak a világbajnokság után kívánja nyilvánosságra hozni. Róth Antal utánpótlás kapitány véleménye szerint azonban minden bizonnyal a jövő évi U21-es Eb jelenti majd az európai kvalifikációs viadalt. A magyar fiatalok augusztus 16-án a finnekkel itthon, szeptember 6-án az oroszokkal idegenben mérkőznek a selejtezőben. Az előkvalifikációból továbbjutott tizennégy csapat párharcának hét győztese küzd majd jövőre a házigazda hollandokkal az Eb döntőjében, és az előzetes hírek szerint három vagy négy európai csapat juthat ki az ötkarikás tornára.
Róth elmondta: bizakodik, hiszen amíg négy-öt éve alig néhány fiatal rendelkezett NB I-es tapasztalattal, ma 35-40 játékos közül válogathat. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szövetség vezetése mielőbb kijelöli segítőtársait, s kialakul szakmai stábja.
Zárszóként Tamás István, a TF edzőtovábbképző intézetének igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a labdarúgó edzőképzés jövőjét rendező tárgyalások sikerrel folynak az MLSZ új vezetése és a TF igazgatósága között. A tervek szerint az oktatás az MLSZ szakmai irányításával az egyetemen folyna.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.