Bűzzel veszi el a gyapjaslepkék szaporodási kedvét a barcsi feltaláló (Stop!)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 5.
Vegyszerek és mérgek nélkül is képes megállítani a gyapjaslepke inváziót egy barcsi feltaláló. Kálmán László agrármérnök olyan szert fejlesztett ki, amely nem puszítja el a hernyót, de megakadályozza a továbbszaporodását.

Mivel a szer semmiféle toxikus anyagot nem tartalmaz, ezért konyhakertekben, vagy akár óvodák körül is nyugodtan alkalmazható. Ez azért fontos, mert a piacon jelenleg szereplő szerek – még a leginkább környezetbarátabbak is – tartalmaznak káros elemeket. – írja a Somogyi Hírlap Online.
– Olyan anyagot igyekeztem kidolgozni, ami megállítja ugyan a gyapjaslepkét, de magát az állatot nem pusztítja el – mondta a megyei lapnak a barcsi szakember. – Ha ugyanis megölöm, azzal közvetve magamnak is ártok. A toxikum a növényre, s onnan az emberbe jut. Azt kellett elérnem, hogy ne érezze jól magát az adott területen. Ahol ugyanis nem érzi jól magát, ott nem rak petét. Olyan anyagokkal permeteztem, ami irritálja a bőrét, kellemetlen illatokkal bombáztam. Az így összeállított szert Budapesten és Zalaegerszegen próbálták ki, eredményesen.
Innét már kizárólag pénzkérdés az engedélyeztetése és a gyártása. Somogynak szüksége lenne rá, hiszen ez az egyik legveszélyeztetettebb megye.
Heizler György, a katasztrófavédelem parancsnoka elmondta: tavaly a Balaton partot, Marcali és Kaposvár környékét sújtotta a gyapjasinvázió, de nagyon jól sikerült a védekezés. Idén Tab és környéke a legfertőzöttebb. Itt várhatóan 1000 hektáron – többségében erdőkben – kell permetezni. A térség önkormányzatait már tájékoztatták a feladatokról. Az embereknek is fel kell készülniük, bár a vegyszereket lakott területen csak éjszaka használják majd.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.