Ne vágjuk magunk alatt a fát! (gondola)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 18.
Több civil természetvédő szervezet fogott össze az erdészeti érdekképviseletek hétfői nyilatkozata ellen. Ebben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) más tárcákba olvasztását kezdeményezik. Ez a civil szervezetek számára elfogadhatatlan, sőt az állásfoglalás szabályszerűségét is kétségbe vonják.

„Kétségbe vonjuk hogy az állásfoglalás az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) teljes tagságának véleményét tükrözi és hogy szabályszerűen született” – áll a Kerekerdő Alapítvány, a Palocsa Egyesület a Védegylet és a WWF Magyarország közös közleményében. 
A nyilatkozatot, mely hétfőn került nyilvánosságra a Magán Erdőtulajdonosok Országos Szövetsége (Megosz), a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetsége (Fagosz), az OEE, valamint a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) és a Földszövetség írta alá. Máthé László, a WWF erdészeti programvezetője elmondta, ez a bizonyos állásfoglalás számukra érthetetlen. 
Mint Máthé László csütörtökön a gondolának elmondta, az OEE tagságának nagy része nem ért egyet ezzel az állásfoglalással, mégis úgy írta alá a vezetőség, mintha egységes véleményt tükrözne. A WWF munkatársa szerint ezzel maguk alatt vágják a fát, a saját érdekeik ellen cselekszenek.  
Erősíteni kell a Környezetvédelmi Minisztériumot, nem megszüntetni 
Máthé László úgy véli, pont egy erős Környezetvédelmi Minisztériumra lenne szükség, ahová az erdészeti és vadászati ügyek is tartoznának. Ez a terület ma a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) van rendelve, ez pedig szerinte nem szerencsés. 
Az igazán jó megoldás az volna – mondta – ha az új Környezetvédelmi Minisztérium venné szárnyai alá az erdőket. A WWF, és a csatlakozó szervezetek azt a megoldást támogatják, hogy az erdészeti kérdések és a Nemzeti Parkok irányítása egy új, átfogóbb szervezet hatáskörébe kerüljenek.  
Máthé László hozzátette, ma túl sok a vitás kérdés a két érdekcsoport között, ha azonban egy ilyen intézmény születne, természetesen a KVM berkein belül, hatékonyabbá válhatna a munka. „Nagyon nehéz külön kezelni a környezetvédelmet, és az erdészetet. Külföldön vannak példák az ilyen összevonás hatékonyságára.”  
Az Uniós pénzek fellendítik az erdőgazdálkodást 
Az Uniós források 2007-től az erdészetet is elérik. Ebből mind a magángazdálkodók, mind az állami erdészetek is pénzhez juthatnak. A pályázatokat az Állami Erdészeti Szolgálat írja majd ki. A magánerdészeteknek Máthé elmondása szerint mintegy 7 milliárd forintnyi támogatás jut.  
Évente tízezer hektárral nő hazánk erdővel borított területe. Ez a folyamat az Uniós pénzek segítségével a következő években is folytatódhat. A támogatások elsődlegesnek tartják a környezetvédelmi szempontokat – mondta el Máthé – így például tarvágásra csak az vehet fel majd pénzt, aki bizonyos erdőrészt érintetlenül hagy. Így kompenzálja az Unió a gazda kieső bevételét, egyidejűleg támogatva a környezetvédelmet.

Pénzes Dávid


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.