Ûrfelvétel a malajziai őserdőkről (National Geographic Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 19.
ImageA műholdképen is látható hatalmas kiterjedésű malajziai esőerdőket az illegális, és a túlméretezett legális fakitermelés egyaránt fenyegeti. A számos veszélyeztetett faj mellett mintegy tízezer fős őslakosság is él itt, akiknek a léte szorosan kötődik az „erdőhöz”. Északról a Dél-Kínai-tenger, délről pedig a Malaka-szoros vizével határolt Malajzia, az űrből harsogó zöld színű oázisnak tűnik. A félsziget nagy részét erdő borítja, amelyet mintegy 2500 fafaj és 8500 növényfaj alkot.
A hatalmas erdőségek egyre gyakrabban válnak az illegális fakitermelők, valamint az engedélyezett, de mértéktelen fakitermelés áldozatává. Így a több száz madárfaj, valamint többek között az IUCN Vörös Listáján szereplő, a kihalás szélén álló orángután élőhelye egyre szűkül. Ez az egyetlen emberszabású majom, amely Afrikán kívül előfordul. Neve a helyi nyelven „erdei embert” jelent.
A nemzetközi és helyi környezetvédő szervezetek kampányt indítottak az erdők védelméért. „Az erdők kiírtása földcsuszamlásokhoz és a folyók feliszapolódásához vezet” – mondta Anthony Sebastian, a malajziai Nature Society vezetője. „Arra ösztönözzük a kormányt, hogy állítsa le a fakitermelést, a veszélyeztetett erdők védelme érdekében. Belum-Temengor az egyik legveszélyeztetettebb erdőség Malajziában, amely idősebb, mint az Amazonas vagy a Kongó mentén lévő esőerdők.”
A Belum-Temengor erdőség, mintegy háromezer négyzetkilométer kiterjedésű, és közel háromszáz madárfajnak, száz emlősfajnak, ezen belül pedig 14 kihalás szélén álló fajnak az élőhelye. A terület mintegy tízezer őslakos otthona is, akiknek a megélhetése közvetlenül az esőerdőhöz kapcsolódik.
A malajziai Nature Society több nemzetközi szervezettel együtt aláírásgyűjtésbe kezdett, a hat hónapos kampány végén az aláírásokat átnyújtják a hatóságoknak. Az ország északi tartományának, Peraknak a helyi vezetése úgy tűnik, nem hatódik meg a környezetvédők kampányától. „Nem fogjuk leállítani a fakitermelést; ez ugyanis igen fontos bevételforrást jelent az állam és a lakosság számára” – nyilatkozta Tajol Rosli Ghazali, tartományi kormányfő.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.