A tarvágás megrázta az energiamágnást (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. június 6.
Az Amazonas esőerdeinek megóvásáért lelkesedő Victoria és Roger W. Sant 20 millió dollárt adományozott a WWF-nek egy óriási természetvédelmi övezetet létrehozására a brazil trópusi esőerdőben. Az adományozott összegből a házaspár életjáradékot kap, majd haláluk után a teljes tőke a WWF-re száll.

Az Amazonas vízgyűjtő területének bizonyos részein, a világ egyik legdiverzebb élővilágú területén napjainkban buldózerekkel irtják a fákat, hogy állattenyésztést, földművelést folytathassanak a letarolt földeken, illetve a szálfákat további hasznosítás céljából elszállítsák. A Sant család által adományozott összeg hozzá fog járulni a jelenleg is védelem alatt álló 50 ezer hektár megőrzéséhez, mely körülbelül Kalifornia méretével egyezik meg. Ez a legnagyobb pénzösszeg, melyet a WWF valaha is magánszemélytől kapott.
Sant-ék már eddig is dollármilliókkal támogattak egyéb környezeti megmozdulásokat, tinédzserek terhesség-megelőzését és a művészeteket. Az amazonasi őserdő megmentése azért imponált nekik, mert elmondásuk szerint ez egy nagy volumenű törekvés. Az is segített a döntésükben, hogy többször is ellátogattak Brazíliába, hogy saját szemükkel lássák a jelenlegi helyzetet.
„Ez a legnagyobb természetvédelmi megmozdulás, mellyel ez idáig bárki is előhozakodott a világon” – mondta Roger Sant. „Csak felébredt bennem a kíváncsiság, hogy vajon mi lenne, ha ezt sikerülne keresztülvinnünk. Talán sok más szükséges természetvédelmi törekvés előtt szolgálna jó példával.”  Sant, a WWF korábbi bizottsági elnöke és jelenlegi bizottsági tagja, mint elmondta, öt alkalommal járt az Amazonas őserdőben, legutóbb mintegy két héttel ezelőtt. Feleségével - aki az Alap Nemzeti Tanácsának tagja - repültek el a brazil Manausba, azzal a szándékkal, hogy az egyórányira levő kutatócsoport táborában fognak megszállni.
Azonban ez a rövid út nem volt egyszerű. Az autókaraván egyik tagja beragadt a sárba, és csak másfél óra múlva tudott kiszabadulni. A táborba érve Sant-ék – akiknek a kapcsolatai egyes vélemények szerint többszáz millió dollárt érnek – függőágyban aludtak a szabadban.
„Hihetetlenül nyirkos maga a hely” – mesélte Sant. „Száz és száz madár hangját lehet hallani. Viszont a sűrű növényzet miatt szinte nem is lehet látni őket. Elképesztő erővel hatott rám ilyen hatalmas vegetációt látni egy helyen… látszólag végtelenbe nyúlóan. A békák nagyszerűek – valóban színpompásak és kissé veszélyesek. Jobb megtartani velük a két lépés távolságot.”
A dzsungel a „színek kavalkádja”, mondta Sant, és olyan sűrű az erdő, hogy némely része még napközben is teljesen sötét.
Szintén megdöbbenéssel fogadták legutóbbi látogatásuk alkalmával, miként döntenek ki 20 méter magas faóriásokat, hogy földet biztosítsanak a szójatermesztésnek. „Ez valóban megdöbbentő és kijózanító élmény volt” – mondta. „Ha többre értékeljük a letarolt erdő helyén a szójatermesztést, mint az erdő megőrzését, akkor bizony komoly problémák vannak a fontossági sorrendünkkel.”
Sant, akinek a vagyona az AES Corp.-ból, egy több mint két évtizede őáltala alapított és irányított energetikai vállalatból származik, meglehetősen elmélyülten foglalkozik az Amazonas őserdő globális felmelegedésben betöltött szerepével. Az olyan óriási őserdők, mint az Amazonas is, hatalmas mennyiségű szén-dioxid megkötésére képesek, mely köztudottan az üvegházhatású gázok közé sorolható. Ebben az értelemben – elmondása szerint – az esőerdő megóvása dollártrilliókat érhet.
Az Amazonas Védett Régió kezdeményezés négy évvel ezelőtt indult, amikor a WWF együttműködésre lépett a brazil kormánnyal, a Világbankkal és más szervezetekkel. Ekkor állapítottak meg célként egy 28 millió hektáros terület szigorú védelem alá helyezését, átalakítva 12. 5 millió hektár elhanyagolt, lepusztított területet gondosabb kezelésű természetvédelmi területté, illetve 9 millió hektárt nyilvánítottak „fenntartható használati tartalékká”, a helyi közösségek javára.
Forrás: www.ecoearth.info

Pócsa Andrea


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.