Ökológusok szélmalomharca (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 4.
Norvégiában szélmalmok tizedelik a tengeri sasokat, mivel a partokon egy sor szélmalmot telepítettek a madarak vonulási útján. A vészjelzést brit ökológusok adták le, akik a Skóciába tervezett szélmalmok elleni kampányuk részeként figyelték a norvég partoknál működők hatásait a Smola-szigeteki madarak életére.

A Smola-szigetek egy kis szigetcsoport Norvégia északi partjaitól mintegy 10 kilométerre. Itt él a veszélyeztetettnek nyilvánított tengeri sasok egyik legnagyobb kolóniája. Számuk azonban drámaian fogyatkozik. A legutóbbi fészekaljból született fiókák mind elpusztultak, elkapta őket a szélmalmok vitorlája.
Elsősorban a fiatal madarak az áldozatok, mert röptük még bizonytalan és nincsenek tapasztalataik. A Smola-szigeteket 1989 óta ugyan természetvédelmi területnek nyilvánították, a malmokat mégis vonulási útjukon építették fel, mert a mérnökök is ugyanazokat a légáramlatokat választották ki a vitorlák számára,  amelyek a sasoknak is szükségesek ahhoz, hogy a magasba tudjanak emelkedni. Az ökológusok hangsúlyozták: nem az alternatív energiaforrások ellen akarnak fellépni, hisz ezek hasznosak a környezetnek, csak megfelelő helyre kell építeni azokat.
A norvég természetvédelmi intézet és a Statkraft, a szélmalmok gazdája a bírálat hatására vizsgálja a problémát. Norvégiának szüksége van alternatív energiaforrásokra, mivel jelenleg csaknem teljes mértékben az Észak-tenger olajára és földgázára van utalva - írta az El País című spanyol napilap.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.