Elektronikus nyilvántartással az illegális fakitermelés ellen (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 5.
Az Amazonas térségi esőerdőkben végzett illegális fakitermelés elleni küzdelemben is segítség lehet az az elektronikus nyilvántartási rendszer, amelynek segítségével az összes erdészeti termék szállítását és tárolását kísérik majd nyomon Brazíliában.

"Célunk az illegális fakitermelés megállítása - nyilatkozta riportereknek Marina Silva, brazil környezetvédelmi miniszter. - Ez a rendszer a korábbihoz képest átláthatóbb és hatékonyabb." Brazíliát sok bírálat érte amiatt, hogy képtelen gátat szabni az illegális fakivágásnak a világ legnagyobb esőerdejében. Környezetvédő csoportok szerint az eddigi rendszer azért volt hatástalan, mert az erdészeti termékeket papír szállítóokmányok kísérték, amelyeket könnyű hamisítani. Silva elmondta, hogy az új elektronikus rendszer révén kisebb lesz a csalás lehetősége, mert a brazil utakon szállított összes erdészeti terméket egy központi adatbázisba kell majd nyilvántartásba vetetni a környezetvédelmi minisztériumnál és a környezetvédelmi hivatalnál.

Az új rendszer bevezetését az is sürgette, hogy a környezetvédelmi hivatal (Ibama) több alkalmazottja is érintve volt az illegális tevékenységek által. Az egyik illegális hálózatban, amelyet tavaly lepleztek le Mato Grossóban, az Amazonas déli határvidékén, több tucat Ibama alkalmazott is részt vett. Egy másik hálózatot pedig a múlt héten lepleztek le Rio de Janeiróban, ebben is voltak Ibama-alkalmazottak.

A Greenpeace aktivistája, Marcelo Marquesini nem osztja a miniszter optimizmusát, szerinte "a jó meg rossz talajra hullott." Az ellenőrzések során a környezetvédelmi hivatalnokok számára biztosítani kellene az internetes hozzáférést, ami azért probléma, mert az Amazonas térségében vezeték nélküli internet szinte egyáltalán nem létezik - mondta Marquesini. Az Ibama alkalmazottainak nincsenek megfelelő járműveik, a laptopról már nem is beszélve.
A Greenpeace becslései szerint az Amazonas esőerdeiben folyó fakitermelésnek a háromnegyede illegális, mivel a parasztok figyelmen kívül hagyják azokat a rendelkezéseket, amelyek a földtulajdonosokat arra kötelezik, hogy az erdős terület 80 százalékát hagyják érintetlenül.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.