Törvény a nemzeti parkokról jövőre (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szepember. 5.
A nemzeti parkokról a jövő év első felében törvénytervezetet terjeszt az Országgyűlés elé a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - jelentette be Persányi Miklós, a tárca vezetője a 7. Magyar Ökológus Kongresszuson Budapesten. A jogszabály azt kívánja elősegíteni, hogy a nemzeti park igazgatóságok helyi szervezetekkel karöltve vidékfejlesztési tudásbázisokat hozzanak létre. Persányi Miklós utalt arra, hogy a legszigorúbb természeti oltalom alatt álló területek általában hátrányos térségek, ahol a nemzeti parkok a térségi fejlesztések motorjává válhatnak. Kifejtette: az új törvény azzal teszi lehetővé ezt a folyamatot, hogy a természeti értékek megőrzését nem csupán állami hatáskörben tartja, hanem abba a társadalom szélesebb körét is bevonja.
A nemzeti parkok centralizált rendszere helyett arra van szükség, hogy az állami apparátus a helyi emberekkel barátságban lássa el a természetvédelem feladatait - mondta Persányi Miklós. A feladatok között említette a természeti értékek megőrzésén túl a tudományos kutatásokat, a környezeti nevelést, illetve oktatást és az ökoturisztikai szolgáltatásokat.
A miniszter megjegyezte, hogy már van példa a társadalmi szervezetek természetvédelmi tevékenységére. Az országban több helyen helyi civilszervezetek úgynevezett natúrparkokat hoztak létre. Ezek olyan kezdeményezések, amelyek többnyire oktatási és ökoturisztikai célokat szolgálnak. Az első natúrpark az Írott Kő natúrpark, amelyet kőszegi szervezetek osztrák együttműködéssel alapítottak.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.