Uniós támogatás az erdősítéshez (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. szeptember 26.
Magyarországon távlati cél, hogy a jelenlegi 2 millió hektárnyi erdőterületet mintegy 500 ezer hektárral növeljék. Ezt az Európai Unió is kiemelten támogatja a következő költségvetési időszakban.
Az Európai Bizottság és az Európai Erdőtulajdonosok Szövetségének közös szervezésében rendezett budapesti fórumon 15 ország szakértői vettek részt.

Itt Szedlák Tamás, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának munkatársa elmondta, hogy az Európai Unió következő időszakában végrehajtandó nemzeti vidékfejlesztési terveket össze kell hangolni annak érdekében, hogy az egyes tagállamok erdőműveléssel kapcsolatos tevékenysége minél koordináltabb legyen.

Jelenleg Európában az erdőterület nagysága átlagosan 38 százalék. Amennyiben az északi erdőket és a déli cserjésterületeket is ide számítják, úgy ez az arány 42 százalék. Az egyes országok erdővel borított területe ugyanakkor igen változó nagyságú, így Máltán például az erdőterület nagysága az ország területének mindössze 0,7 százaléka, míg Finnországban meghaladja a 70 százalékot. Az uniós szakértő szerint az erdőművelés az utóbbi időben azért vált igen fontossá az unióban, mert a biomassza alapanyagául szolgáló termékek döntő hányada faalapú.
Lengyel Attila, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetségének közép-kelet-európai szakértője szerint Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer erdőtulajdonos van. A gazdálkodók száma 20 ezer és 30 ezer között mozog. Szerinte több évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy a célként kitűzött mintegy 500 ezer hektárnyi többleterdő-terület telepítése megtörténjen az országban.

Jelenleg Magyarországon évente 10-15 ezer hektár erdőt telepítenek, de éves szinten ez a mennyiség legfeljebb 15-20 ezer hektárra növelhető. Egy hektár erdő telepítésének költsége 500 ezer és 1 millió forint között van fafajtól és területtől függően. A szakértő szerint az elkövetkező uniós költségvetési időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló vidékfejlesztési támogatás - amely mintegy 1200-1300 milliárd forint - 10 százalékát kellene az erdőtelepítés ösztönzésére fordítani. Lengyel Attila szerint azonban várhatóan csak mintegy 40-50 milliárd forint jut majd erre a célra.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.