Megtalálták az eltűnt utasszállító roncsait (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. október 1.
ImageAz amazóniai őserdőben megtalálták annak a brazil belföldi utasszállító repülőgépnek a roncsait, amelynek fedélzetén 155-en utaztak. A gép péntek délután tűnt el a radarok képernyőjéről.
Brazília Mato Grosso szövetségi államában, egy "nehezen megközelíthető térségben" bukkantak rá annak a belföldön közlekedő utasszállító repülőgépnek a roncsaira, amely péntek délután tűnt el a radarok képernyőjéről. Az eltűnt repülőt a légierő öt gépe kereste a sűrű erdővel borított vidéken. A szerencsétlenség részleteiről egyelőre nem lehet tudni.
155-en utaztak a járaton - 149 utas és a hatfős személyzet, - amellyel helyi idő szerint péntek délután szakadt meg a kapcsolat, miközben a gép az északi Pará szövetségi állam fölött repült. A Gol brazil légitársaság 1907-es járata az ország esőerdők borította belső vidékén fekvő Manausból a fővárosba, Brazíliavárosba tartott.  
A légierő szóvivőjének közlése szerint a Boeing 737-es az állam délnyugati részén, Manaustól bő félezer kilométerre összeütközött egy kétmotoros magángéppel, amelynek a szárnya megrongálódott, de sikeres kényszerleszállást hajtott végre egy szántóföldön Serra do Cachimbo település körzetében. A brazil Embraer, a világ negyedik legnagyobb repülőgépgyártója közleményben tudatta, hogy egyik magánkézben lévő Legacy 600 típusú gépe ütközött össze a Gol járatával.
Waldir Pires védelmi miniszter a Band TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a kisgép öt utasával és a helyi pilótával sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Cachimbo légitámaszponton. A pilóta elmondta a hatóságoknak, hogy gyakorlatilag nem látta az utasszállítót, csak egy árnyékot, ezután ütközést érzett, amelynek nyomán gépe egyik szárnyának egy része leszakadt. A radarok képernyői ezzel szemben mintegy 300 méteres eltérést mutattak a két gép repülési magassága között.
A Gol légitársaságot 2001-ben alapították, története során ez az első hasonló eset - írja a BBC. A Gol közleménye szerint az eltűnt gép új volt, ebben a hónapban állt forgalomba. A Brazíliavárosba való megérkezés után a repülő folytatta volna útját Rio de Janeiro felé. A BBC információ szerint a Manaus és Rio között közlekedő járat népszerű a külföldi turisták körében is, de egyelőre nem lehet tudni, milyen nemzetiségű emberek utaztak az eltűnt gépen.
Esetleges magyar áldozatokat illetően a magyar nagykövetséget, illetve a konzulátust sem magyar hozzátartozók, sem a brazil hatóságok nem értesítették - közölte Dudás Mihály konzul az MTI érdeklődésére szombat délután.
Brazíliaváros és Rio de Janeiro repülőterein több tucat kétségbeesett hozzátartozó és barát várta a legfrissebb híreket az utasok és a személyzet sorsáról. A mostani lehet Brazília történetének legsúlyosabb légi katasztrófája.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.