Évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 4.
Az elmúlt évi, rekord méretű dunai árhullám évekre visszavetette a gemenci erdő vadállományát, derült ki Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője értékeléséből, amelyet az MTI munkatársának adott. "Az ár levonultával több száz elhullott vadat, disznót, szarvast, őzet találtunk, a néhány hetes vadmalacok 90 százaléka elpusztult, a szarvasborjak születése a szúnyoginvázió idejére esett, ennek pedig rengeteg borjú lett az áldozata" - mondta el a szakember.


A károk felmérése után a társaság felvette a kapcsolatot az FVM Tolna Megyei Vadászati Felügyelőségével, hogy októberben közös létszámbecslést végezzenek.
Az osztályvezető szerint bíztak abban, hogy a megmaradt kocák újra búgnak, s egy nyár végi generáció megjelenésére számítottak. Fodermayer Vilmos szerint a létszámbecslés eredménye lehangoló volt, "a tehenek 34 százaléka vezetett borjút, míg a kocáknak csak 29 százaléka malacot".
A vadállomány helyreállítása érdekében átszervezték a vadászvendégeket, csökkentették a vadak lelövésére vonatkozó terveket, a gím tarvad lelövést 60 százalékkal, a disznót 40 százalékkal, bár ezt a csökkentett tervet sem tudják és nem is akarják végrehajtani - tette hozzá az osztályvezető.
Megítélése szerint a vad fokozott takarmányozásával, jó időjárási körülmények esetén, illetve az új vadászati szezonban csökkentett lelövések mellett két-három év alatt állhat helyre a korábbi vadállomány a hullámtérben.
Kiegészítésképpen a szakember hozzáfűzte: a károk a társaság vadászterületének csak egyharmadát, a 18 ezer hektáros hullámteret érintették, az ármentett területeken, mintegy 54 ezer hektáron a Gemenc Zrt. vadászati ágazata jól teljesített főleg a szarvasbőgés és az őzbak vadászat terén.
Elmondta azt is, hogy 2007-ben a körtöltések további erősítésével, magasításával, további vadmentő dombok létesítésével próbálják az árvíz okozta veszélyt csökkenteni.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.