Tavaly 200 millió forint jutott a főváros környéki erdőkre (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 4.
Budapest környéki erdők karbantartására, a sétáló utak menti erdei bútorok kialakítására és az illegálisan lerakott szemét elszállítására 200 millió forintot fordítottak tavaly, az idén várhatóan hasonló összeg jut ezekre a feladatokra - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóreferense.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az idén a természetvédelem és a kirándulók érdekében a tájkép megóvása miatt, a 10 ezer köbméternyi kitermelésre szánt fát foltokban, kisebb, elöregedett facsoportoknál végzik el, s helyükön összességében 600 hektárnyi területen folytatnak erdőművelést. Ez lényegében a fiatal fák környezetében a füvek lesarlózását, kapálást, a bokrok megritkítását jelenti, hogy elősegítsék a még gyenge fák növekedését. 
A  szokatlanul enyhe idő nem okoz károkat az erdőkben, a nagyobb mértékű rügyfakadáshoz ugyanis a fáknak több napfényre is szükségük lenne. A természetes erdei életközösség egyúttal védelmet is jelent, a korai rügyek elfagynak majd a következő hetekben várható igazi télben, összességében azonban a növényzet kiheveri ezt a veszteséget.
Az idén, csakúgy mint tavaly, 15 hektárnyi erdő telepítését tervezik a különféle beruházások, mint például az M0-ás körgyűrű építése kapcsán, kivágott fák pótlására. E helyek pontos meghatározására a közeljövőben készül el a hatósági térkép, amelynek alapján az erdészek dolgoznak. Vezérlő elv, hogy az elpusztított fák helyébe másfélszer annyi újat telepítsenek. Többnyire olyan őshonos fajok facsemetéit választják ki e célra, mint a tölgy, a kőris, a juhar, a vadalma és a vadkörte, de a környezet adottságainak mérlegelésével szóba jön a nem őshonos akác és nyárfa is - mondta Lomniczi Gergely.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.