A biomassza fontos szerepet játszhat Németország energiaellátásában (Zöldtech)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 17.
A biomassza az eddigi számításoknál valószínűleg sokkal nagyobb mértékben képes helyettesíteni a fosszilis tüzelő- és üzemanyagokat.
A biomassza az eddigi számításoknál valószínűleg sokkal nagyobb mértékben képes helyettesíteni a fosszilis tüzelő- és üzemanyagokat. Ezzel több európai állam, így Németország is csökkenthetné függőségét a földgáz- és kőolaj importtól - derül ki a Die Welt című német napilap internetes kiadásában megjelent tudósításból.



A biogáz berendezésekben keletkező metángázból erőművekben áramot lehet előállítani, valamint járműveket is meg lehet hajtani. Németországban Mecklenburg-Pomeránia tartomány 120 biogáz berendezésével és 8 biodízel előállító üzemével, valamint több biomassza erőművével már a jövő útját járja. Az észak-keleti szövetségi államban évente 450 ezer tonna biodízelt állítanak elő, amelynek egy részét exportálják.
Ugyanakkor a szükséges nyersanyagot importálni kell. Ez az egyik legnagyobb probléma a bioüzemanyagokkal kapcsolatban, ugyanis Európában nincs elegendő termőterület, ezért elsősorban Latin-Amerikában hatalmas szójaültetvényeket hoznak létre. Ehhez kiirtják az őserdőt, vagyis súlyosan károsítják a környezetet.
A németországi számítások azt mutatják, hogy 2020 körül a szövetségi köztársaság észak-keleti részén már biomasszával fedezhetik az energiafelhasználás 25 százalékát. Úgy vélik, hogy ehhez a mostaninál sokkal kisebb berendezésekre lesz majd szükség, és egyebek között az istállókban és a melegházakban keletkező hőt is fel lehet használni fűtésre.
A politikai döntéshozók azon is dolgoznak, hogy a gabonát is felhasználhassák áram- és hőtermelésre. A rendelkezésre álló 1,3 millió hektárnyi termőterület egyharmada rossz minőségű, azon a tervek szerint energianövényeket termelnének Mecklenburgban - írja a Die Welt online kiadása.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.