Sokan az erdőszélen szabadulnak meg a karácsonyfától (uno)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 17.
Több millió forintos kárt okoznak az erdészeteknek a kidobott karácsonyfák. Sokan nem a gyűjtőhelyekre vagy a kuka mellé teszik le a kiszáradt fenyőt, hanem kiviszik az erdőszélre. A budapesti és a Pest melletti erdőkben már idén is több száz fát kellett az erdészeknek eltakarítani - hangzott el kedden az RTL Klub Híradójában. A pilisi parkerdő környékén legalább 50 fenyőkupacról tudnak az erdészek. Van, ami még ki sincs csomagolva, tehát valószínűleg egyenesen a kereskedőtől került oda. Az erdészek azt mondják: legalább 4-500 család vitte Budapest környékén az erdőbe karácsonyfáját. Sokan úgy gondolják, hogy a fa úgyis elkorhad, így nem szennyezik a környezetet. Pedig a fenyő nagyon lassan bomlik le, több tíz év után is megmaradnak a nyomai, ezért az erdészek kénytelenek összeszedni és elszállíttatni.
Másik nagy probléma, hogy minden egyéb szemétlerakásnak melegágya egy ilyen fenyőkupac, ezért előbb-utóbb megjelenik a sitt, a törmelék, a háztartási hulladék is - mondják.
Csak a Pilisi Parkerdészet évente 35-40 millió forintot fordít az erdők tisztán tartására. Pedig a fenyőktől a városban is könnyen meg lehet szabadulni. A szemétszállítás napján a kuka mellé kell kitenni, és innen elviszik. Ha erre nincs lehetőség, vagy valaki ennél is korábban szeretne megszabadulni tőle, akkor a főváros 23 kerületében 257 fenyőgyűjtő helyen adhatja le a megunt fát.
A budapesti közterület fenntartók évek óta több mint 800 ezer fenyőt gyűjtenek be az ünnepek után - ha kell, még áprilisban is. Vidéken általában január végéig indítanak fenyőgyűjtő autókat, de ezután is elszállítják a fákat - a háztartási hulladékkal együtt.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.