Veszélyben az asztalosok (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 19.
Románia és Bulgária Európai Uniós tagsága következtében várható, hogy megindul hazánk felé az olcsóbb munkaerő áramlása. Egyes vélemények szerint mindez előnyös lehet a vállalkozók számára, ám vannak, akik komoly veszélytől tartanak, különösen egyes ipari szektorokban. "A közeljövőben várható román munkaerő-áramlással kapcsolatban igen pesszimista vagyok" - árulta el Cseh István, az Eger és Vidéke Ipartestületének elnöke. "Több, az iparos szektorokban tevékenykedő mikro- és kisvállalkozás számára komoly hátránnyal járhat, hiszen előfordulhat, hogy alacsonyabb költséggel, és így olcsóbban tudják majd a román szakemberek ellátni a munkákat."
Az elnök véleménye szerint az olcsóbb munkaerő csupán a nagyobb vállalatoknak kedvez majd, de ők idáig is könnyebben tudtak érvényesülni, mint a kisebb cégek.
Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátok Országos Szakszövetségének (KISOSZ) elnöke ezzel szemben nem vár komoly következményeket Románia és Bulgária csatlakozásának kérdésében. "A kereskedelmi és a szolgáltató szektorban várható némi élénkülés, hiszen a cégek könnyebben átnyúlhatnak majd a határon, és mobilisabbak lesznek."
Az elnök kifejtette, hogy eddig is sok román vállalkozás települt Magyarországra, és ugyanígy a magyar cégek is kipróbálták magukat délkeleti szomszédunknál. A határok megszűnése csak élénkíti ezt a folyamatot, hiszen jóval könnyebb lesz mind a tőke, mind az áru szállítása. A jövőben tehát - Romániára és Magyarországra vonatkozóan - tovább nőhet a jelenlét egymás országában, amely mind a munkavállalókat, mind a vállalkozásokat érinti. 
A hazánkba irányuló olcsóbb munkaerővel kapcsolatban Antalffy Gábor úgy vélekedett, vállalkozói szempontból előnyösebb, ha a munkaerőpiacon élénk a verseny. Az éremnek azonban két oldala van. Felmerül majd az a probléma, hogy mi lesz azokkal a dolgozókkal, akik épp az erősödő verseny miatt nem tudnak majd elhelyezkedni. "A járulékterhek azért ilyen magasak nálunk, mert el kell tartani egy viszonylag széles munkanélküli réteget" - mondta az elnök. "Nemzetgazdasági szempontból tehát számítani lehet arra, hogy a beáramló olcsó munkaerő meglöki a munkanélküliek számát. Ennek költségeit pedig végeredményben ismét csak a vállalkozói réteg fizeti majd meg."
Cseh István felvetésére reagálva az elnök elismerte, hogy az iparos vállalkozók szempontjából valóban van némi ok az aggodalomra. Úgy véli, a magyar szakképzés elmaradt kissé attól a szintől, amely kívánatos lenne, ráadásul megszűntek bizonyos szakmák. Ez a helyzet főleg a faipari szakmáknál - amilyen például a bútorasztalosok, vagy az ács - alakult ki. Az ő számukra valóban konkurenciát jelenthet az esetlegesen Romániából ideáramló szakképzettek tömege.
"Ezzel kapcsolatban felmerül azonban az a kérdés, hogy egy román vállalkozó képes-e a magyar viszonyok között sikeres vállalkozást beindítani és működtetni" - fűzte hozzá Antalffy Gábor. "Azt gondolom, ez nem túl valószínű, a románokra inkább mint munkaerőre, s nem mint vállalkozókra kell számítani."
Minden eshetőségre felkészülve az elnök azt tanácsolja a cégeknek, hogy a jövőben nagy hangsúlyt fektessenek az innovációra, a kreativitásra, és általában az újszerű megoldások keresésére. Rövidesen az uniós források is elérhetőek lesznek, a pályázatok között kifejezetten a képzésre irányuló projektek is vannak. Fontos, hogy a cégek ezekre kiemelt figyelmet fordítsanak, hiszen előrejutásuk záloga lehet.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.