A 87 éves Hillary az Északi-sarkon (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 20.
Szeretne legalább egy éjszakát az egykori kunyhóban eltölteni
Wellington. Sir Edmund Hillary, a 87 éves legendás hegymászó és utazó, a Mount Everest első meghódítója az Északi-sarkvidékre érkezett, hogy a Scott kutatóállomás létrehozásának 50. évfordulója alkalmából egyszerű kunyhóban töltsön el egy éjszakát a jég világában.

„Élvezem a táj szépségét, egyszerűen pompás ott“ – mondta.
Hillary, aki 1953-ban egy nepáli hegyi vezető közreműködésével elsőként hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet, négy évvel később annak az új-zélandi expedíciónak a vezetője volt, amelyik létrehozta a Scottról elnevezett kutatóállomást. 1958-ban – 46 évvel Falcon Scott brit felfedező tragikus kimenetelű déli-sarkvidéki útja után – elsőként sikerült eljutnia a Déli-sarkra. 1977-ben a Gangesz forrásától a torkolatáig vezető hajós expedíciót vezetett, 1985-ben Neil Armstrongot kísérte egy kis repülőgépen, és leszállt az Északi-sarkon – ezzel ő lett az első ember, aki megjárta az Északi- és a Déli-sarkot, valamint a világ legmagasabb helycsúcsát. Még abban az évben kinevezték Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi főmegbízottjává, és e tisztségben négy évet töltött Újdelhiben.
Ami a Scott-bázist illeti, annak ma már az összes épületében központi fűtés van, Hillary azonban – a régi élményeket felidézendő – szeretne legalább egy éjszakát az egykori kunyhóban eltölteni, amely „abban az időben nagyon kényelmes volt“ – mondta a New Zealand Herald című lapnak.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.