Támolygó, tántorgó szarvasok az erdőkben (stop.hu )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. február 20. 
Részeg szarvasok teszik veszélyessé az utóbbi időben a cseh erdőket a gyalogos kirándulók számára - figyelmeztetett kedden az ország erdészeti hivatala.

A Lidové Novony című napilapban megjelent közlemény szerint főként a dámvad által kedvelt repce- és répalevél erjedése van kábító hatással a szarvasokra. Az erjedés során keletkező szőlőcukorból ugyanis idővel etanol lesz, és ez körülbelül olyan hatással van az állatokra, mint amikor egy ember tizenöt korsó sört hajt fel.
Jirí Silha, a cseh-morva vadászszövetség képviselője arra kérte a lap útján a kirándulókat, hogy ha bizonytalanul járó, támolygó, tántorgó szarvast látnak, mielőbb jelentsék hivatalának. Azt is elmondta, hogy a szövetség a legfontosabb helyekre élelmet helyez ki, hogy a szarvasok azt egyék, ne az erjedő leveleket.
A szövetség ezzel nemcsak az embereket, hanem az állatokat is védeni akarja, hiszen az ilyen levelek nagyobb mennyiségben idegrendszeri zavarokat okoznak, s azok sokszor a "berúgott" szarvasok pusztulásához vezethetnek.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.