Elkészült a középtávú vadgazdálkodási program (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. márc. 5.
Elkészült a magyar vadgazdálkodás egy évtizedre szóló középtávú programja, a Nemzeti Vadgazdálkodási Program - közölte az agrártárca szakállamtitkára a kőbányai vásárvárosban zajló 14. nemzetközi Fegyver, Horgászat és Vadászat (FeHoVa) szakkiállítás kapcsán. Benedek Fülöp elmondta: a program egyik legfontosabb célja, hogy Magyarországon a vadgazdálkodás jogi szabályozása EU-konform legyen, ami összhangot teremt a vad- és az erdő- valamint a mezőgazda, továbbá a környezetért felelős szervezetek érdekei között. Emellett külön figyelmet fordít a program a hivatásos, a vadásztársaságok működtetésében tevékenyen részt vevő sport és a vadászatot hobbiszinten űző vadászok érdekeinek egyeztetésére és védelmére is.
Benedek Fülöp kiemelt feladatként jelölte meg, hogy a vadgazdálkodás bekerüljön azon uniós pénzekből is támogatható jogcímek közé, amely lehetővé teszi, hogy a vadgazdálkodást és az állatok élőhelyéül szolgáló környezetet az EU jelenlegi költségvetési időszakának végéig az eddiginél is gyorsabban, hatékonyabb módon lehessen fejleszteni. A szakállamtitkár utalt arra, hogy a Nemzeti Vadgazdálkodási Programot és a Nemzeti Erdőprogram céljait összhangba kell hozni. Példaként említette, hogy az egyes erdőterületeken már tapasztalható vad-túlnépesedést mérsékelni kell, figyelembe véve az erdő élőhelyi egyensúlyát. Ezért írták elő például, hogy Magyarországon a gímszarvas-állomány nem haladhatja meg a 90-100 ezret, a vaddisznók száma nem lehet több 70-80 ezernél, a dámszarvasokét mintegy 20 ezerben, a muflonokét 10 ezerben, a nyulak törzsállományát pedig 500-600 ezerben szabták meg.
A szakállamtitkár elmondta: a 2006-2007-es vadászati szezon - amely február végén fejeződött be - árbevétele mintegy 15 milliárd forint körül alakult, szemben az előző évi 14 milliárd forinttal. Ez mintegy 7-8 százalékos bevétel-növekedést jelentett, és 5-6 százalékkal haladta meg reálértékben az előző évi árbevételi szintet. Az idén az államtitkár további 6-8 százalékos árbevétel-növekedésre számít. A szakállamtitkár szerint a vadászathoz kapcsolódó - például a vendéglátással kapcsolatos - szolgáltatások éves árbevétele átlagosan további 3-5 milliárd forintot tesz ki.
A 2007-2008-as szezon márciusban kezdődik a szalonka vadászatával és április 15-től folytatódik az őzbakok kilövésével.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.