Lassul az erdőpusztulás üteme (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 16.
Nő az erdővel borított terület nagysága a fejlett ipari államokban, és lassabb ütemben pusztul a faállomány, mint korábban, de továbbra is aggasztóan sok fa tűnik el minden egyes nap - jelentette a FAO. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete most közzé tett legújabb felmérése szerint 1990-2005 között három százalékkal csökkent az erdővel borított terület nagysága, így jelenleg a Föld egyharmadát borítják fák. Naponta 20 ezer hektárral zsugorodik az erdőterület, azaz kétszer annyival, mint Párizs alapterülete külvárosokkal együtt. A pusztulás üteme azonban lelassult: míg a nyolcvanas években évi 9 millió, az elmúlt évtizedben 7 millió hektárról tűntek el a fák.
A FAO erdészeti szakértői szerint ez még mindig elfogadhatatlanul magas szám, és mit sem változtat rajta, hogy a gazdagabb államokban az erdőterület gyarapodása figyelhető meg. Afrikában, Latin-Amerikában és a karibi térségben fogy leginkább az erdő. Az afrikai kontinensen 1990 és 2005 között kilenc százalékos volt a pusztulás aránya.
Latin-Amerikában és a karibi szigeteken a vizsgált 15 év alatt 64 millió hektárról vesztek el a fák, és az enyészet gyorsuló ütemet mutat. Délkelet-Ázsiában is pusztul az esőerdő, Kelet-Ázsiában, pontosabban Kína nyugati részén viszont gigantikus erdőtelepítési program indult, ami a szakértők szerint a világon jelenleg zajló legnagyobb környezetvédelmi beruházás, bár kétséges, hogy milyen mértékben tudja ellensúlyozni az éghajlatváltozás hatását. Szakértők szerint a globális felmelegedés következtében szaporodnak az erdőtüzek, és korábban ismeretlen kártevők és betegségek terjednek el, ezért korántsem mindegy, hogy milyen fajta fákat telepítenek a fákkal borított terület szempontjából pozitív szaldójú országokban.
Ilyen egyébként Magyarország is: az Állami Erdészeti Szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolcvan évben folyamatosan növekedett az erdőterület aránya, és tavaly elérte a kétmillió hektárt, így az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.