Vadászat Kárpátalján (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Kárpátalja vadászati szempontból is érdekes lehet az ide látogató külföldiek számára. Tény, hogy az infrastruktúra kiépítettsége a legtöbb esetben ma még elmarad attól, ami más országokban megszokott, ám azt könnyen pótolja a kárpátaljai táj érintetlen és természetes szépsége, a vadászati lehetőségek sokszínűsége.

Beregszásztól mintegy húsz kilométerre keleti irányban húzódik a Beregújfalui Vadgazdaság 1500 hektárnyi kerítéssel körbevett erdeje. A laposabb részeken évszázados mocsári tölgyek, a magasabban fekvő területeken bükkfák nőnek. A vadgazdaság területén kárpáti szarvas, vaddisznó, dámvad és igen sok apró vad – nyúl, fácán, fogoly – tenyészik. Két évvel ezelőtt adták át azt a vadászházat, amely európai színvonalú szolgáltatást biztosít az ide látogató vendégek számára. Hat kétágyas szoba, fürdőszobák, tágas étkező és bár áll az itt megszállók rendelkezésére. A vendégkönyv tanúsága szerint azok a vendégek, akik itt megfordultak, jól érezték magukat, többségüknek felejthetetlen vadászélményben volt része. A vadgazdaság október végétől fogadja a vendégvadászokat, akik itt elsősorban vaddisznóra vadászhatnak. Magas lesről illetve szervezett hajtóvadászat során. Évente néhány szarvas és számos őz kilövésére is mód nyílik. Jelentkezni előzetesen a beregszászi erdészeti igazgatóságon, a 2-44-23-as telefonszámon.
Az ukrán-magyar határtól keleti irányba található Dolha városi típusú ukrán-ruszin település. A helyi erdőkombinát ugyancsak rendelkezik vadgazdasággal. Október, november és december hónapokban az ide látogató vendégvadászok szarvasra, vaddisznóra és őzre vadászhatnak.
A tiszabecsi határátkelőtől mintegy 25 kilométerre fekszik Salánk, ez a magyarok által lakott ősi település. A falut körbevevő hatalmas erdőségekben szép számban található vaddisznó és őz, valamint számos apróvad. Az erdők felügyeletét ellátó nagyszőlősi erdőgazdaság az őszi hónapokban vadászatokat szervez ezekre a vadakra.
A magyar határtól 120 kilométerre a Felső-Tisza vidékén találjuk Nagybocskót. Az itteni erdőkombinát több vadászházzal rendelkezik. A vendégvadászok az őszi hónapokban kárpáti szarvasra, vaddisznóra és őzre vadászhatnak. Az elejtett vadak trófeáit a külföldiek az érvényes nemzetközi egyezményeknek megfelelően vihetik ki az országból. A vadászfegyverek szintén a nemzetközi normáknak, illetve a kormányközi megállapodásoknak megfelelően előzetes engedélyeztetés révén hozhatók be, illetve vihetők ki az országból.
Kárpátalján a vadkacsa vadászat általában augusztus közepétől, a nyúlvadászat november közepétől kezdődik, s tart gyakorlatilag az esztendő végéig. Fácánvadászatra általában valamelyik szeptember végi vasárnapot jelölik ki. A helyi vadászkollektívák szívesen fogadnak vendégvadászokat belföldről, külföldről egyaránt. A hatályos ukrán jogszabályoknak megfelelően közös vadászat esetén bármelyik helyi vadász kölcsönadhatja fegyverét külföldi kollégájának. A külföldi vadásznak természetesen vadászengedélyével kell igazolnia azt, hogy jogszerűen használ fegyvert.
Kárpátalján évek óta igen sok a róka. A dúvad száma öt-hatszorosan meghaladja azt a szintet, amennyit a terület vadeltartó képessége megenged. A rókák vadászatára – hajtóvadászat során – november közepétől január végéig kerül sor.
Nálunk a vad természetes módon viselkedik. Nincsenek inkubátorban kiköltött fácánjaink. Etetőhöz, puskalövésekhez szoktatott vadkacsáink, vallják büszkén a helybéli vadászok. Akinek tehát kárpátaljai vadászata során sikerül becserkésznie majd elejtenie a vadat, annak igazi sikerélményben van része, hisz valódi teljesítmény áll mögötte.
Jó vadászatot!

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.