Ítéletidő tombolt Gyergyószentmiklóson: Tört, zúzott, rombolt a szél (Új Kelet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 3.
A múlt héten két alkalommal is vihar erősségű szél söpört végig Gyergyószentmiklóson. Míg március 21-én csupán az áramszolgáltatásban okozott fennakadásokat a szél, addig a péntekre (március 23.) virradóra keletkezett szélvihar gyökerestől tépte ki a fákat, háztetőket, épületeket és autókat rongált meg, kerítéseket döntött ki. A város temetőiben tucatnyi síremlék tört össze, a Szent Miklós templom tornyáról és tetejéről több négyzetméternyi cserepet sodort le a szél.

Nem kímélte a vihar a központi park díszcserjéit és a város végén lévő Csíky-kert dendrológiai park közel százéves fáit sem. A gyergyóalfalvi meteorológiai állomáson 70 kilométer óránkénti sebességű szelet mértek, de Vaszi László meteorológus szerint a városban a 100 kilométeres óránkénti sebességet is meghaladta a szél erőssége.
A Salamon Ernő Gimnáziumban pénteken 11 óra 10 perckor nevelőtanácsi döntés alapján felfüggesztették a tanítást, a diákokat tanári felügyelettel kísérték ki a veszélyes zónából. A Gyilkostó felé vezető úton a szélvihar utáni havazás miatt dőltek ki fenyők úttorlaszokat okozva. Gyilkostó üdülőtelepen három napig nem volt áram, a szolgáltatást vasárnap estére sikerült újraindítani. A hosszas áramkiesés oka, hogy számos légvezeték leszakadt, többek közt a települést elektromos energiával tápláló magasfeszültségű huzal is.

Világvége közeleg?
„A teraszajtó nagy robajjal kivágódott, az ablak pedig apró darabokra tört” – mesélte egy Bucsin negyedi harmadik emeleti tömbházlakásban élő asszony, aki üvegcsörömpölésre ébredt családjával pénteken reggel hét óra előtt. Ezzel egy időben azt is látta, amint a szemközti tömbházról repülnek a cserepek. A félelmetesen süvítő szél zajától, a cseréphullástól és üvegcsörömpöléstől megrettent édesanya aznap nem engedte iskolába gyermekeit. A vihar erősségű szélben valóban csak az merészkedett ki az utcára, akinek halaszthatatlan dolga akadt. Az utcán riadt tekintetű emberek emelték fejük fölé a táskájukat, és sietősen igyekeztek a biztonságot nyújtó tetők alá. „Irtózatosan recsegett a házunk előtti öreg fenyő. Amikor láttam, hogy fekete az ég alja, azt hittem, itt a világvége. Ijedtemben imádkozni kezdtem” – magyarázta egy idős néni, akinek Kossuth Lajos utcai házára ráborult a tíz méternél magasabb fenyő. A Fogarassy Mihály Általános Iskola diákjai az osztályterem ablakából látták, amint a Szent Miklós templom tornyáról „mint a hangyák, jöttek le a cserepek”. A plébániahivatal azonnal bezáratta a templomkert kapuit, és feliratokat helyeztek el: „Életveszélyes az átjárás.” „A hetven évet betöltöttem, de ekkora viharra nem emlékszem Gyergyószentmiklóson” – magyarázta egy idős férfi, aki elborzadva szemlélte a pusztítást.
Viharkárösszegzés
„A város területén kilenc helyen húsz fát döntött ki a szél, a Csíky-kertben 300 köbméternyi 80-90 éves fenyő dőlt ki, a futballpálya öltözőjének 400 négyzetméternyi bádogtetejét egy darabban repítette át a szomszédos udvarra, a temetőben több tucatnyi síremlék szenvedett kárt a rájuk boruló fák miatt” – sorolta a nagyobb károkat Kémenes Ignác katasztrófavédelmi felügyelő. Elmondta: a városban több helyen kerítések dőltek ki, épületek tetejéről cserepek hulltak le – többek közt a polgármesteri hivatal és több intézmény tetejéről –, villanyvezetékek szakadtak el, autók rongálódtak meg. Mindezt a szél okozta, ám miután elcsendesedett a vihar, eleredt az eső, majd az esti lehűlést követően havazóra váltott.

„A Gyilkostóhoz vezető 12C jelzésű országúton, egész Neamt megye határáig 46 helyen dőltek ki fenyők a havaseső hatására” – magyarázta Kémenes, aki az említett útszakaszon több mint 180 kidőlt fenyőt számlált össze. Az útszakasz akadálymentesítésén péntekről szombatra virradólag egész éjszaka dolgoztak az útosztály, a tűzoltók, a rendőrség és polgári védelem szakemberei. „Szombaton reggel nyolc órakor már mindkét sávon lehetett közlekedni” – fejtegette Kémenes. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a fák leszakították a Gyilkostó üdülőtelepet elektromos energiával ellátó magasfeszültségű vezetéket. Háromnapos kiesés után vasárnap estére sikerült beindítani az elektromos áramszolgáltatást Gyilkostón. A villamossági vállalat szakemberei áthidaló megoldásképpen a békási villanyhálózatra kötötték Gyilkostót. „A hálózat javítása időigényes munka, huzalokat kell cserélnünk, és több helyen a villanyoszlopokat is meg kell erősítenünk” – magyarázta Jakab Antal, a villamossági vállalat illetékese.
A hét végi szélvihar Gyergyószentmiklóson hozzávetőleg 250 ezer lejes kárt okozott. „Nem végleges az adat, hiszen nem sikerült még minden intézménynek összesítenie a károkat” – mondta az Új Kelet kérdésére Kémenes Ignác, katasztrófavédelmi felügyelő, aki arra is kitért, hogy az adat nagy részt a kidőlt fák értékét és a közintézmények megrongálódott tetőzetén keletkezett károkat tartalmazza. Az örmény temetőben több síremlék teljesen tönkrement – köztük műemlék értékűek is – a keletkezett kárt tízezer lejre becsülték. A római katolikus temetőben 3000 lej értékű kár keletkezett, itt a megrongálódott sírokat ki lehet javítani. A villamossági vállalat 45 ezer lejes kárról számolt be, az adat viszont nem végleges, hiszen a Gyilkostóhoz vezető hálózaton még mindig dolgoznak a szakemberek. A távközlési hivatal háromezer lejes kárt számlált össze, amit többnyire leszakadt telefonkábelek képeznek.

A hétvégi szélvihar során komolyabb személyi sérülés nem történt, csupán egy 58 éves férfi kereste fel a sürgősségi ügyeletet fejsérüléssel. „Egy tetőről lerepülő cserép verte fejbe a férfit” – mondta dr. Weil Gyula ügyeletes orvos. Vasárnap napsütéses napra virradtak a gyergyószentmiklósiak, a lehullt csereptörmeléket eltakarították, a kidőlt fák nagy részét is feldarabolták, elvitték a polgármesteri hivatal mellékgazdaságának munkásai. Az anyagi kár jelentős, konkrét kárbecslés még nem történt.

Jánossy Alíz

A hét végén árvizek és földcsuszamlások okoztak károkat Arges, Kovászna, Prahova és Vrancea megyékben. Kovászna és Brassó megyében a Bodza folyó áradt meg, Vrancea megyében földcsuszamlások következtében földtorlaszok keletkeztek két megyei úton. Beszterce-Naszód megyében hét település, Arges megyében pedig hat maradt villanyáram nélkül. Lakóházakat árasztott el a víz Ploiesti-en és Sinaián. Románia több településén felfüggesztették a tanítást a szélsőséges időjárás miatt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.