Udvarolnak a túzokkakasok (mti)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007.április 5.
Javában zajlik a magyar madárvilág egyik leglátványosabb ceremóniája, a túzokok násztánca. A nagytestű, akár 16-17 kilót is elérő túzokkakasok udvarlás közben hatalmasra fújják fel tollazatukat, és olyannak látszanak a mezőn, mint egy-egy óriási, lábakon álló hógolyó.

Udvarlásuk e mozzanata után tipegni, táncolni kezdenek a mezőn, miközben hanggal is próbálják magukhoz csalogatni a távolban lévő tojókat.
A túzokkakasok sokkal több időt szánnak udvarlásra, mint párzásra, az ugyanis pár másodperc alatt lezajlik. A tojó párosodás után elhagyja a hímet, és fészkelő helyet keres, a kakas pedig újrakezdi a násztáncot, hogy más tojókat is meghódítson - mondta el Márta Kriszta, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa.
A tojó április végén, május elején egy egyszerű talajmélyedésbe rakja két, néha három tojását. A csibék 25-28 nap alatt kelnek ki. Két hétig a tyúk eteti őket, eleinte kizárólag apró gerinctelen állatokkal: rovarokkal, pókokkal, csigákkal. Később növényeket, gyom- és gabonamagvakat, rovarokat, férgeket, apró rágcsálókat és gyíkokat esznek.
A túzoktánc megnézhető a Kiskunsági Nemzeti Parkban április 14-én, szombaton. Jelentkezni április 10-ig, keddig lehet a 76/501-594-es telefonszámon.
A túzok világszerte veszélyeztetett faj, több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll, Magyarországon fokozottan védett, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.