Madarak és fák napja (STOP/MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 17.
Kaán Károly erdőmérnök, akadémikus emlékére rendezett kiállításról, környezetvédelmi pályázatról és számos más eseményről is szó esett az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) sajtótájékoztatóján, amelyet kedden a szervezet budapesti székházában tartottak.

Kaán Károly (1867-1940), a magyar természetvédelem jeles alakja, nevéhez fűződik az állami erdőigazgatás újjászervezése és a természetvédelmi törvény megalkotása. Alapító tagja és elnöke volt az Országos Természetvédelmi Tanácsnak és az Országos Erdészeti Egyesületnek.

Születésének 140. évfordulója alkalmából nyílik vándorkiállítás április 20-án, pénteken Nagykanizsán. Sárvári János, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetség főtitkára hozzátette: a tárlaton közzéteszik Kaán Károly származásának adatgyűjteményét, bemutatják tanulmányainak állomásait, erdészeti ténykedésének kezdeti eredményeit, valamint életének, munkásságának számos dokumentumát.

A tablókiállítást Farkas Lajos, a Kaán hagyaték gondozója állította össze. Május 18-tól Mezőtúron, majd Szolnokon, Kecskeméten, Debrecenben és Sopronban is látható a tárlat.

A Madarak és fák napja országos rendezvénysorozat megnyitójára április 26-án kerül sor Ravazdon. Kovátsné Németh Mária, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai kar Neveléstudományi Intézet igazgatója elmondta: több szervezet összefogott a környezettudatos szemléletmód kialakítása érdekében. Szeretnék elérni, hogy a Madarak és fák napja tanítás nélküli munkanappá váljon.

Peták István, a Magyar Turista Egyesület elnöke a Hasalok a fűben elnevezésű pályázat részleteiről beszélt. Kifejtette: olyan pályaműveket várnak általános- és közép iskolás diákoktól, valamint felnőttektől, melyekben erdőn, mezőn, vagy vízen tett megfigyeléseikről - például növényi vagy állati viselkedésformákról - írnak, maximum 4-5 gépelt oldalon. Az írásokat postai úton a 1027 Budapest, Fő utca 68. számra címezve, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldhetik el.

Krizsán Józsefné, a Kaán Károly Országos Természetismereti verseny szervezője arról számolt be, hogy idén május 18. és 20. között rendezik meg Mezőtúron az általános iskolák 5. és 6. osztályosainak meghirdetett Országos Természetismereti versenyt. A kettős jubileumi - Kaán Károly 140., és a verseny 15. - évfordulóján emléktáblát avatnak Mezőtúron a Református Általános Iskolában, május 18-án.

A versenyt Mezőtúron 1992-ben hirdették meg Kaán Károly születésének 125. évfordulója alkalmából, a gyermekek környezettudatos szemléletének kialakítása céljából.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.