Egy nappal eltolták Simonyi visszatérését (MTI /Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 17.
Egy nappal elhalasztották Charles Simonyi amerikai-magyar űrturista és két profi űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria visszatérését, mert áradások miatt módosítani kellett Szojuz-kapszulájuk kazahsztáni leszállásának helyszínét.

Az orosz állami bizottság új dátumot jelölt ki a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérésére. A leszállást április 21-én (szombaton) közép-európai idő szerint délután fél háromra tűzte ki a kazahsztáni Dzsezkazgantól 135 kilométernyire északra - mondta az orosz légi navigációs felügyelet (Roszaeronavigacija) szóvivője, Andrej Prjanyisnyikov. Eddig úgy tervezték, hogy a Szojuz TMA-9 április 20-án, pénteken válik el a Nemzetközi Űrállomástól és még ugyanaznap a szintén kazahsztáni Arkalik város térségében száll le a Földre.
Orosz űrkutatók azonban változtatást kértek, mert a kijelölt leszállási körzetet berepülve úgy találták, hogy Arkalik környékén túl sok olvadékvíz gyűlt össze, ami megnehezítheti a munkájukat. Az esetleges mentést amúgy is bonyolíthatja, hogy a Szojuz leszálló egysége ezúttal alkonyat előtt landol majd a kazahsztáni sztyeppén, nem pedig hajnal előtt, mint rendesen. Ha ugyanis a Szojuzt valamilyen hiba folytán nem vennék észre a levegőben, akkor a leszálló egységet sötétben kellene keresni, ami az olvadékvízzel elöntött terepen sokáig elhúzódhat.
Az állami bizottság a környezeti változások miatt döntött úgy, délebbre helyezi a leszállási helyszínt. Így a Moszkva melletti Repülésirányító központ ballisztikai szakértői új pályát számítottak ki, 24 órával későbbre tolva el a leszállást - jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.