Ufóélmények helyett rajzokat hozott Budapestre az űrturista (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 30.
Két hét űrlét után Budapesten tartott sajtótájékoztatót a magyar származású űrturista, aki visszahozta a Nemzetközi Űrállomásról a Vöröskereszt pályázatán nyertes gyermekrajzokat, és élménybeszámolót tartott a sajtónak és a gyerekeknek.

"Soha nem feledkeztem meg arról, hogy honnét származom. A szülőföldem emlékeit mélyen a szívemben őrzöm", kezdte budapesti sajtótájékoztatóját Charles Simonyi, aki két hetet töltött a Szojuz TMA-9 fedélzetén az űrben.
"A kiképzés előtt bejelentettem, hogy utazásom célja a civil űrutazás előremozdítása, a fedélzeti kutatás segítése és a tudomány népszerűsítése, különösen a gyerekek felé", mondta az űrturista a Magyar Vöröskereszt budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón.
Simonyi egyébként a szervezet elnökével, Habsburg Györggyel és Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal együtt érkezett a helyszínre, némileg megkésve, mivel magyarországi látogatásának első állomása, a köztársasági elnökkel való találkozó elhúzódott. "Doktor Simonyi, akit méltán nevezhetek napjaink egyik legnagyobb magyarjának, mostani vállalkozásával óriási lépést tett a magyarság hírnevének erősítése érdekében", mondta Habsburg.
"Mind testileg és szellemileg fel kellett készülni, hogy ennek a komoly kihívásnak meg tudjak felelni, és hogy saját szememmel láthassam az űr feketeségét, és a föld csodálatos kék színét, a napfelkeltéket és naplementéket naponta 16-szor és érezni a súlytalanság rendkívüli állapotát. Az ilyen utazások persze ritkaságnak számítanak, s ezért kötelességemnek érzem, hogy ezt az élményt megosszam, akivel csak tudom, most elsősorban honfitársaimmal."
A napi 16 napfelkelte jót tesz a léleknek
A Vöröskereszt rajzpályázatának három nyertes alkotását is felvitte magával az űrbe Simonyi. A sajtótájékoztató után ünnepélyesen visszaadta az űrben járt műveket a diákoknak, melyen ott díszelgett a Nemzetközi Űrállomás hivatalos pecsétje is. "Úgy éreztem, hogy a gyerekek szellemileg velem voltak az úton." Azt is hozzátette, hogy jobb szerette volna, ha a rajzpályázat mind a 21 döntős munkáját fel tudta volna vinni, de erre nem volt lehetősége.
Simonyi honlapját az űrutazás idején több mint négymillióan keresték fel. Elmondta, hogy például a weboldalon keresztül lépett vele kapcsolatba egy marosvásárhelyi kisfiú, aki azt kérdezte tőle, hogy mi a legnagyobb sebesség, amit az emberi test kibír. "A legjobb ebben az, hogy a válaszba mindig bele lehet csempészni egy kis fizikai leckét is. Jelen esetben például, hogy mi a különbség a sebesség és a gyorsulás között", válaszolta az űrturista, aki a gyerekek kérdezősködéseit épp olyan komolyan vette, mint az újságírók érdeklődését.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ufókkal nem találkozott az űrutazás során, de az úgynevezett firefly-effektust, vagyis az űrjármű körüli fényes pontok csillogását látta. A tévhittel ellentétben nem csak Linux, hanem Windows operációs rendszert is használtak, mondta a Microsoft egykori vezető beosztású munkatársa. Hogy változtatott-e világképén az űrutazás? Kicsit optimistább lettem, felelte a vakuk villogását állhatatosan tűrő Simonyi.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.