A finnek a klímaváltozástól félnek a legjobban (euractiv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 23.
Egy friss felmérés azt mutatja, hogy a finnek szerint jelenleg a klímaváltozás az a probléma, ami a legjobban aggasztja őket. 2002-ben egy hasonló közvéleménykutatás alapján a droghasználat növekedését tartották a legveszélyesebbnek. Három évvel ezelőtt leginkább a terrorizmustól tartottak.

A Taloustutkimus közvéleménykutató-intézet felmérése szerint - amely ezer, 15-79 éves finn állampolgár válaszain alapult - a finnek ma sokkal többet tudnak a globális felmelegedésről, mint korábban, s hajlandóak többet tenni a megelőzésért.
Minden harmadik finn, aki figyeli és követi a klímáról szóló híreket, azt állította, hogy a téma a saját életét és tevékenységét is befolyásolja valamilyen szinten. Főleg a nők, és köztük is a diplomások mondták azt, hogy változtattak szokásaikon. Népszerűvé lett a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékosság. A legtöbben úgy spórolnak az energiával, hogy lekapcsolják a lámpát, amikor nincs rá szükségük.
Minden harmadik megkérdezett azt válaszolta: érdekelné egy üzemanyag-takarékos autó. Négy dolgozó finnből három szívesen fogadná a tömegközlekedési bérletet mint juttatást.
A finnek azt szeretnék, ha a hatóságok és a döntéshozók sokkal többet tennének a klímaváltozás ügyében, mint eddig. Szerintük fontos az információk közzé tétele és az új technológiák támogatása. Az energiaárak növelését és a fogyasztás korlátozását nem tartják hatékony eszköznek.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.